2012. szeptember 26., szerda

Őszi újdonságok és akció

Igen színes őszi órarendet állítottunk össze nektek és igazán bővelkedünk újdonságokban. Vannak meglepetéseink is. De lássuk milyen órák és akciók teszik izgalmassá az új szemesztert.

Szeptember 3-án megtartottuk első Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunkat iskolánk legújabb helyszínén az Aquamart Szalonban (igen, most már nemcsak a BGF Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának tankonyháján vannak óráink). Szeretnénk hagyományt teremteni a Meatless Monday nemzetközi mozgalmat követve, vagyis, hogy egy nap vagy egy étkezés erejéig húsmentes ételek kerüljenek a tányérunkra. Az október 1-i vacsora vendége Nagy Ervin színész lesz! A menü elég csábító: Meze választék: égetett padlizsán és gránátalma krém, sütőtök tahini krém, répa saláta, pita kenyér / Csípős paradicsom csicseriborsó leves / Maqluba zöld salátával és gránátalmás öntettel / Citromos búzadara sütemény.

Újdonságként tartjuk számon Stephane Gerphagnon óráját, aki a híres francia cukrászat bámulatos világába kalauzolja, azokat, akik ellátogatnak óráira. A cheftanoncok megtanulják a cukrászat alapvető ismérveit, valamint a kifejezéseket, elnevezéseket franciául, és olyan fantasztikus sütiket fognak készíteni, mint az éclairs, a sable vagy a mille feuille.


Verbovszky Gabi csapatunk régebbi tagja három órát is tartani fog ebben a szemeszterben. Sokan mondják, hogy a leves nemcsak a testnek kell, hanem a léleknek is. Az őszi, hűvösebb időszakban mindannyian jobban vágyunk egy tál melengető és tápláló levesre. Gabi vezetésével az alaplevekkel, krémlevesekkel és a tartalmas egytálételekkel ismerkednek majd a cheftanoncok. Babaételek óráján az anyukáknak ad tippeket, ötleteket, hogy mikor kezdjék el kisbabájuk hozzátáplálását és egyáltalán mit ehet a gyermek 6 hónapostól 1,5 éves koráig? Mit és hogyan főzzünk úgy, hogy az étel tápláló és finom legyen, valamint a baba ízlelőbimbóit is felvillanyozza. Stresszmentes desszertek óráján pedig bebizonyítja, hogy hogyan lehet egy édesség egészséges, amelyben nincsen finomított cukor, sok zsiradék és fehérliszt, és amelyet bűntudat nélkül is fogyaszthatunk.

Poór Balázzsal melengető ételeket fognak készíteni a cheftanoncok, amelyek segítenek abban, hogy könnyebben viseljük el a hideget és a téli sötétséget, egyszóval jókedvre derítenek.


A nagy népszerűségnek örvendő Marmorstein péksége óránk továbbra is megtalálható órarendünkben. Misi  masszív dagasztást, kenyérsütést ígér a cheftanoncoknak, a menüre azonban felkerülnek a pékáruk (kifli, zsemle) is.

Raj Ráhel szintén régóta erősíti a Makifood csapatát. Nemzetközi zsidó konyha óráján a nemzetközi és magyar zsidó konyhát mutatja be és elárulja az ünnepek hagyományait; szülei, nagyszülei gőzölgő konyhájából, generációkon át öröklődő receptekből építkezve.


Maki óráin is találkozhattok meglepetésekkel. Délkelet-ázsiai utcai finomságok óráján, a délkelet-ázsiai utcák lüktető forgatagába repít el a résztvevőket. A valóságban ilyen helyeken tömeg veszi körül a kis utcai árusítókocsikat. Maki segítségével megismerkedhetünk az ázsiai kulináris világ egy izgalmas szegletével. Hétköznapi vacsorák újragondolva óráján Maki megtanítja, hogyan készíthettek izgalmas, ám mégis egyszerű és gyors fogásokat, melyek egy kis praktikával könnyen továbbfejleszthetőek a hétvégi, családi és baráti komolyabb vacsorákra is. Flexiteriánusként Maki a húsos és vegetáriánus formában egyaránt elkészíthető fogások rejtelmeibe vezeti be hallgatóit. Nehéz dolga lesz a húsevőknek, mert a korábbi órák tapasztalatai azt mutatják, hogy Maki húsmentes fogásai verhetetlenek! A népszerű alap késtechnika és sushi workshop órák sem maradnak el Maki repertoárjából.


Októberi AKCIÓNK keretében pedig néhány új óránkra kedvezményesen regisztrálhattok!
Babaételek - 6000 Ft
Hagyományos francia cukrászat - 8000 Ft
Stresszmentes desszertek - 8000 Ft
Az akció a készlet erejéig tart!

Várunk benneteket sok szeretettel!


2012. szeptember 19., szerda

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub

Fotók: Nagy Zita

Szeptember 3-án megtartottuk első Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunkat iskolánk legújabb helyszínén az Aquamart Szalonban. Szeretnénk hagyományt teremteni a Meatless Monday nemzetközi mozgalmat követve, vagyis, hogy egy nap vagy egy étkezés erejéig húsmentes ételek kerüljenek a tányérunkra. A mozgalom képviselői, valamint hírességek (mint Paul McCartney, Denise Richards, James Cameron, Bryan Adams vagy Alec Baldwin) arra biztatnak, hogy egy napra hagyjunk fel a húsevéssel és ismerkedjünk a vegetáriánus konyhával (csökkentve a húsfogyasztást, mérsékelve a környezeti károkat).



Nem csak a vegetáriánusok esznek zöldségételeket! Ha végiggondoljuk a magyar konyhában is van számos vegetáriánus étel: rengeteg főzelék, gombapaprikás, mákos nudli, szilvásgombóc, stb.

Minden hónap első hétfőjén kinyitjuk a húson túli univerzum bőségkosarát, és jóllakatunk minden vendéget. Kiderül majd, hogy egyáltalán nem áldozat néha nem húst enni, illetve, hogy a vegetáriánus konyha bőven a rántott sajton túl kezdődik, és annál jóval izgalmasabb dolgokat tartogat számunkra. Maki mellett minden alkalommal egy ismert meglepetés házigazdája is lesz az esteknek. A közös vacsora közben beszélgetünk vele, egymással, az ételekről és az életről.



A szeptemberi első alkalom vendégei vegetáriánus bloggerek voltak: Anna a Vegasztrománia szerzője és Zita a Zizi kalandjai szerzője. A menü pedig káprázatos volt: Kukorica és csicseriborsó fritter lime chili sóval / Paradicsom krémleves crostinivel / Nyers tabulé / Kukoricahaj rizottó / Pirított szejtán korianderes őszibarack szósszal / Vegán bogyós gyümölcsös galette. Egy ilyen menü után garantált volt a jóllakás, pedig húst nem is ettünk! :)

Októberi vacsoránkon Nagy Ervin színész lesz a vendég. A vacsorára regisztrálni weboldalukon tudtok.

Az első estéről még több képet találtok a Húsmentes Hétfői Vacsora Klub Facebook oldalán itt.


2012. szeptember 17., hétfő

Quesadilla cukkinivel és adzuki babbal



Friss cukkinit még könnyű beszerezni a piacokról, a többi alapanyag pedig beszerezhető keleti fűszereseknél, üzletekben. Egyszerű ötlet egy mexikói vacsorához.

Quesadilla cukkinivel és adzuki babbal

Hozzávalók:
- 1 nagy vagy 2 közepes cukkini, lereszelve
- 1 csésze adzuki bab
- 1 csésze reszelt sajt (pl. gruyere, gouda vagy fehér cheddar)
- 2 evőkanál friss koriander, apróra vágva
- 1-2 újhagyma, finomra vágva
- csipetnyi chilipor
- só és bors
- 8 db búzatortilla

Keverjük össze egy tálban a reszelt cukkinit 2-3 csipetnyi sóval. Hagyjuk állni kb. 5 percet, majd nyomkodjuk ki belőle a felesleges vizet. Adjuk a cukkinihez a főtt adzuki babot, a sajtot, a koriandert, a hagymát, a chiliport, majd keverjük össze, és ízesítsük sóval, borssal. Forrósítsunk fel egy teflonserpenyőt és helyezzünk bele egy tortillát. Tegyünk a cukkinis keverékből néhány evőkanálnyit a tortilla egyik felébe, majd hajtsuk rá a másikat, hogy félhold alakot kapjunk. Süssük a tortilla mindkét oldalát, amíg a sajt megolvad, és a tészta aranybarnává válik.

Adzuki bab (édes japán babfajta) főzése (ha nem kapunk adzuki babot, készíthetjük vesebabbal):
Áztassuk be éjszakára a babot. Csöpögtessük le jól és rakjuk lábosba, töltsük meg annyi vízzel, hogy épp elfedje.  Dobjunk bele egy 2 cm hosszú, friss gyömbért és egy apró darab kombut (tengeri algát). Forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a lángot és egy merőkanál segítségével folyamatosan távolítsuk el a víz tetején képződő habot. Addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul.


2012. szeptember 4., kedd

Meghívó


Elkészült a meghívónk nyílt napunkra és a születésnapi állófogadásunkra. A Facebook oldalunkon létrehoztunk egy event-et, ott tudtok csatlakozni az eseményhez. Fontos tudni, hogy részvételi szándékotokat előre jelezzétek a makifoodreg@gmail.com email címen! A belépési díj 1000 Ft (helyszínen fizetendő), amely a fogadás alatt levásárolható bármelyik kedvezményes főzőóránk árából.

* Sok szeretettel várunk benneteket! *


2012. szeptember 1., szombat

Nyílt nap és születésnapi állófogadás


Főzőiskolánk ötéves születésnapját ünnepli. Az elmúlt évek izgalmasan teltek: rengetegen jártak nálunk - vannak visszatérő vendégek! -, új vendégtanárok csatlakoztak hozzánk, helyszínt váltottunk (nagyobb helyre költöztünk) és bővítettük kukta csapatunkat is. Igyekeztünk és igyekszünk mindig színessé tenni órarendünket, hogy mindenki megtalálja a neki kedvező órát.  Mosolyogva tekintünk vissza az elmúlt évekre, amelyek sok kalandban részesítettek bennünket és persze mindez nem alakulhatott volna ki nélkületek. Köszönjük, hogy vagytok, eljöttök hozzánk főzni-sütni tanulni, érdeklődtök, olvassátok a blogunkat és követtek bennünket Facebookon és Twitteren.

Az ötéves születésnapot egy különleges nyílt nappal szeretnénk megünnepelni, olyan eseménnyel, amelyre még nem volt példa iskolánk történetében. 2012. szeptember 13-án egy állófogadással egybekötött nyílt napot tartunk, amelyen személyesen találkozhatsz tanárainkkal és Makival, frissítők, apró falatkák, sütik mellett kérdezhettek tőlük, megismerkedhettek az őszi szemeszter részletes programjával; ötleteitekkel, észrevételeitekkel akár alakíthatjátok is azt! Akik ellátogatnak az eseményre, azok kedvezményesen 9000 Ft-ért regisztrálhatnak bármelyik főzőóránkra ott a helyszínen.

Időpont: 2012. szeptember 13., 18:00 - 20:00
Helyszín: AQUAMART szalon (1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.)
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Nagyon sok szeretettel várunk benneteket!