2013. május 13., hétfő

Pünkösdi akció meghosszabbítva!


A mai nappal egy különleges akciót indítunk útjára, amely 2013. május 20-ig Pünkösd hétfőig tart. Ezen egy hét alatt kedvezményes áron, csak 5500 Ft-ért lehet regisztrálni a május 23-i "Piték a nagyvilágból" és a június 8-i "Főzzünk be együtt!" óráinkra.


A "Piték a nagyvilágból" órát Márk Szonja, az Édesem című blog írója tartja és útmutatót ad majd a cheftanoncok számára, hogyan készülnek a világ legfinomabb pitéi. Tervezett menü: Almáspite nyalóka, Eper galette, Pilótakeksz pite, Lemon meringue pie.

A "Főzzünk be együtt!" órát Sárdi Dániel tartja, a Prezi cég szakácsa, aki a 100% tartósítószermentes befőzés trükkjeit mutatja majd meg a résztvevőknek.


Sok szeretettel várunk benneteket óráinkra!

*****

ÚJ HÍR!

Az akciónkat meghosszabbítjuk 2013. május 31-ig és az alábbi órákra lehet kedvezményesen 5500 Ft-ért regisztrálni:
- Piték a nagyvilágból - 2013. május 23.
- Hagyományos francia cukrászat - 2013. június 8.
- Főzzünk be együtt! - 2013. június 8.
- Sütés nélküli sütemények - 2013. június 14.


2013. május 3., péntek

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub a Based on Pig-gel


A következő Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunk vendége Nemes Attila, a Based on Pig csapatának projektvezetője. Őt faggattuk a projektjükről, a kezdeményezésről és arról, hogy ő milyen gyakran fordul meg a konyhájában.

MF: Kik indították, mikor és miért a Based on Pig-et? Mi volt a célotok vele?
BOP: Én kezdeményeztem és megkérdeztem Sipos Melindát és Csík Kovács Zoltánt, akikkel korábban már több éven át dolgoztam a Kitchen Budapestben, hogy van e kedvük a dologhoz. 2011-től csináljuk töretlen lelkesedéssel és egyre több önkéntes segíti a munkánkat. http://www.basedonpig.com/team/

MF: Honnan jött a név?
BOP: Az ötletem az volt, hogy helyi táplálkozási szokásokhoz kapcsolódó alapanyagok megértését segítsük, design gondolkodással. Nézzük meg milyen képek, képzetek, tények vannak egy-egy alapanyaggal kapcsolatban, illetve ezeket az információkat, adatokat jelenítsük meg, kerüljünk párbeszédbe a marketing gondolkodás által kialakított képekkel. Tehát az alapokról volt szó és az alapanyagokról. Ha a magyar konyhával kapcsolatban kutatod a nemzetközi referenciákat, a sertés szinte mindenhol konyhánk alapjaként jelenik meg. Innen jön a Based-On-Pig név.

MF: Mennyire váltak be a tervek? Milyenek a visszajelzések, amelyek alapján látható, hogy érdemes volt belevágni a projektbe, a blogolásba?
BOP: A követőink száma folyamatosan nő a blogon és a Facebookon is. Egyre több reakciót, kérdést kapunk. Sokan küldenek ötleteket, javasolnak témákat, kommentelnek további információkat. Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy két év alatt jelentősen haladtunk előre. A prezik és videók 10-15 ezer embert érnek el jelenleg itthon és ez a szám folymatosan növekszik. Volt olyan prezink, amit 120 ezren néztek meg az Egyesült Államokban és világszerte, ami szintén fontos adat.


MF: A munkátok mellett mennyire fér bele az időtökbe a témák felkutatása, a projektek elkészítése? Milyen gyakran jöttök ki új témákkal?
BOP: Havonta van egy egy új nagyobb téma, azon belül több anyag készül. Az internetes kutatás alapján egyből felvetünk alap problémákat egy bevezető anyagban és néhány fontosabb témáról kis összefoglalók is készülnek. Ezt követi a kommandó, aminek keretében adatokat gyűjtünk szupermarketek, piacok, kisboltok vagy szakboltok polcairól, pultjaiból. Ezen információk alapján állítjuk össze a tesztben résztvevő alapanyagokat. Ezután készül egy alapanyagteszt, ezt hívjuk BOP Labornak, ennek tanulságait egy preziben összegezzük. Van egy BOP Folymatika nevű sorozat, aminek az a célja, hogy az élelmiszeripari folyamatokat szemléltesse, pl. hogyan tenyésztik a csirkéket, hogyan készül a margarin. Vannak konyhai mítoszokat romboló videóink és sok kisebb anyag az egyes problémákhoz kapcsolódan.

MF: Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?
BOP: Nincsenek ilyen preferenciáim, sok nemzet sokféle ételét kedvelem, de a hétköznapjaimban jellemző a sajátosan értelemezett magyar konyha és a zöldféleség alapú nemzetközi ételek aktualizálása, átértelmezése. Nagyon ritkán követek recepteket, inkább inspirációk alapján találok ki dolgokat. Ha valami autentikus gasztronómiai élményre vágyok, akkor kiterjedt baráti köröm főzőtudását tesztelem vagy utazásaim során, gondosan kiválasztott éttermeket látogatok meg. Személy szerint a gasztronómiát inkább egyfajta nyelvként mint művészetként értelmezem. A nyelv szabadságát olyan szabályok szövik át, amelyek megértése használatukban mutatkozik meg igazán. Soha nem izgattak az öncélú "gasztronómiai csodák", a különböző közösségeket, gondolkodásukat, biopilitikájukat, szabályaikat szeretném megérteni az ételen és persze az ízeken keresztül.

MF: Milyen gyakran főzöl otthon?
BOP: Minden nap. És ehhez hozzá kell tennem, hogy több cégben töltök be vezető szerepet, tanítok és sok egyéb projektben veszek részt, utazok. Főzésre mindig szakítok valamennyi időt, akkor is ha fáradtan érek haza - ami elég gyakori. Nehezen birkózok meg minden ételellel, ami nem házilag készül.

MF: Melyik az az öt étel/alapanyag, amely mindig megtalálható a kamrádban?
BOP: Hagyma/fokhagyma, vaj, leveszöldségek, tojás, sajt, liszt.

***

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub - 2013. május 6.

Menü:
- Párolt tavaszi zöldségek (retek, újburgonya, spárga, répa) medvehagyma vajjal, ume sóval
- Citromos tárkonyos tavaszi zöldségleves
- Cob saláta (római saláta, avokádó, főtt tojás, pirított mandula, kéksajt)
- Friss tészta répás-diós szósszal
- Eper mascarpone krémmel

A teljes vacsora ára: 3500 Ft/fő. Van még néhány szabad helyünk, amelyre regisztrálni weboldalunkon tudtok.