2013. április 27., szombat

Piknikezzünk, tapasozzunk, vacsorázzunk!


Amíg a tavaszi szemeszterünk javában zajlik, a Makifood csapata a háttérben keményen dolgozik, hogy minél több újdonságot megmutassunk és elhozzunk nektek. Teljesen új főzőórákkal, témákkal is jelentkezünk, hogy a nagy népszerűségnek örvendő óráink (Alap késtechnika, Sushi workshop, Délkelet-ázsiai utcai finomságok) mellet olyan gasztronómiai érdekességeket sorakoztassunk fel, amelyek egyedülállóak ezen a piacon.

Hagyományos francia cukrászat óráink nagymestere, Stephane Gerphagnon, a La Praline főcukrásza minden hónapban új menüvel kápráztatja el a hozzá látogatókat és ezzel nemcsak a francia finomságok tárháza nyílik meg a résztvevők előtt, hanem igazi, stabil alapot építve ismerkedhetnek meg a francia pâtisserie rejtelmeivel. Májusban francia piknikre csábítunk és olyan eszméletlen nyalánkságokkal tölthetitek meg a piknik kosarat, mint brioche (csokikrémmel és pisztácia krémmel), madelaine, financiers, biscuit cuillére és biscuit daquoise. Júniusban pedig Dél-Franciaországba invitálunk, Saint Tropez és környékének édes gasztronómiáját ismerhetitek meg Stephane vezetésével.

És ha már francia cukrászat, tudjátok, hogy kell egy francia pékséget meglátogatni? Hát így...


How to Visit a French Bakery from Olive Us on Vimeo.

Június elején legkedvesebb mexikói szakácsunk, Patricio Paganoni, tér vissza, hogy a katalán tapas-ok világába kalauzoljon el. A Barcelona és környéki konyha híres a tenger gyümölcseiről, a kolbászokról, a paradicsomról, a padlizsánról és az olívaolajról. A méltán híres konyhára hatással vannak a környékbeli régiók és a mediterrán konyha is. A tapas bárok úton-útfélen érik egymást Barcelonában olyan apró falatkákkal csökkentve a helyiek és turisták éhségét, mint töltött olívabogyók, chorizo (kolbász) gombával, marinált paprika, hagymakarikák sherry ecetben pácolva vagy rák fokhagymás olajban elkészítve.

Végre Marmorstein Péksége, alias Misi is visszatér főzőiskolánkhoz. Fa tüzelésű kemecében sütött kenyerei folyamatosan előkelő helyet szereznek a vásárlóknál. Természetes kovásszal, lassú érésű, adalékanyag mentes kenyereket készít. Ha rajongtok a ropogós, friss illatú kenyérért, péksüteményért, akkor különleges akciónk mindenképpen csábító lehet számotokra. Májusban és júniusban Misi két különböző menüt állít össze, hogy kipróbálhassátok kenyérsütési képességeteket. Ha szeretnétek mindkét órán részt venni, akkor 22000 Ft helyett most 18000 Ft-ért dagaszthatjátok, süthetitek a kenyereket és pékárukat.

És ha ezektől még mindig nem éheztetek meg, akkor gyertek el valamelyik Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunkba, amelyen kinyitjuk a húson túli univerzum bőségkosarát, és jóllakatunk minden vendéget. Kiderül majd, hogy egyáltalán nem áldozat néha nem húst enni, illetve, hogy a vegetáriánus konyha bőven a rántott sajton túl kezdődik, és annál jóval izgalmasabb dolgokat tartogat számunkra. Májusi vacsoránk vendége Nemes Attila, a Based on Pig csapatának projektvezetője. Makival karöltve igazi tavaszi, nyár eleji menüt állítottak össze (Párolt tavaszi zöldségek - retek, újburgonya, spárga, répa medvehagyma vajjal, ume sóval / Citromos tárkonyos tavaszi zöldségleves / Cob saláta  - római saláta, avokádó, főtt tojás, pirított mandula, kéksajt / Friss tészta répás-diós szósszal / Eper mascarpone krémmel. A desszertből különböző változatok fognak készülni, így a résztvevők bepillantást nyerhetnek hogyan is zajlik egy igazi Based on Pig teszt projekt.

További izgalmas óráinkról tájékoztatót itt találtok, ahol egyben regisztrálni is tudtok.


* Várunk sok szeretettel! *



2013. április 15., hétfő

Medvehagyma, a tavasz első hírnöke



Üde zöld leveleivel már március közepén megjelenik a medvehagyma. Nagy gasztronómiai népszerűségre tett szert az elmúlt években, hiszen gyógyhatásai mellett kuriózumnak is számít, évente csupán egy hónapig szedhető és fogyasztható frissen. Népszerűsége azonban sajnos sok szempontból kárára van. Mértéktelen és "szabálytalan" gyűjtése ugyanis veszélyeztetheti túlélését. Ezért összefoglaljuk, mit érdemes tudnotok gyűjtéséről, gyógyhatásairól, és adunk mellé egy illatos tavaszi receptcsokrot is.

A hagyomány szerint a barlangjából kibújó medve először ennek az évelő gyógynövénynek a termését fogyasztja, neve valószínűleg innen ered.  Számos népi elnevezése ismert:  sajamás, sási-hagyma, poroszhagyma, vadfokhagyma, kígyóhagyma, sarima. Hazánkban főleg bükkösök és gyertyános tölgyesek jellemző növénye, erőteljes fokhagyma illata már messziről jelzi jelenlétét.

Gyűjtése

Leveleit virágzás (április-május) előtt ajánlott szedni, hiszen a fiatal hajtások gyógyhatása a leghatékonyabb. Szokás a bimbóját és a hagymáját is fogyasztani, Magyarországon azonban védett növénynek számít a medvehagyma, ezért gumóját kihúzni, értékesíteni, fogyasztani nem lehet. Ugyanígy fontos ügyelni rá, hogy minden tövön hagyjunk meg minimum egy levelet! Gyűjtéskor rendkívül fontos az óvatosság, hiszen a medvehagyma levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező májusi gyöngyvirág és az őszi kikerics leveleivel.  A legfőbb különbség a három növény között, hogy a medvehagyma levelei erőteljes fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem.  A gyöngyvirág levelei rövidebbek és tojásdad alakúak, a virágai pedig édes illatúak. A kikerics levelei alakban jobban hasonlítanak a medvehagymáéhoz, de élőhelye nem az erdő, hanem a rétek és mezők.  Amennyiben nem érzzük az erőteljes fokhagyma illatot, akkor semmiképpen se szedjük le, hiszen mindkét említett növény súlyos, de akár halálos mérgezést okozhat! 

A medvehagyma gyűjtésével kapcsolatban még több tanácsot olvashattok Erdőkóstoló blogján. (Itt a Természetvédelmi- és Erdőtörvény erre vonatkozó szövegei is megtalálhatók.)

Gyógyhatásai

A növény a fokhagyma rokona, így tulajdonságaik szinte megegyeznek, de a vadon termett rokon gyógyereje jóval intenzívebb. A levelek hatása szárított állapotban gyengül, így tavaszi salaktalanítás során mindenképpen frissen használjuk.  A medvehagyma tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizeletürítést, vértisztító hatása pedig kiemelkedő. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, csökkenti a magas vérnyomást és vércukorszintet, valamint érelmeszesedés-gátló is.


Sok receptért és felhasználási ötletért katt ide.

*****

NYEREMÉNYJÁTÉK

Kérdés: Mi a kedvenc medvehagymás ételetek? Ötleteket meríthettek cikkünkből.

Nyeremény: 2 db 1-1 főre szóló belépő a 2013. április 18-i 18-21 óráig tartó Medvehagyma láz óránkra, amelynek helyszíne az Aquamart Szalon (1138 Budapest, Madarász Viktor u. 47-49.).

A válaszokat az email címetek megadásával itt kommentben várjuk 2013. április 17-én 20 óráig!

Játék szabályai:
1. Kérjük csak olyanok játszanak, akik a fenti időpontban biztosan szabadok és el tudnak jönni az órára.
2. Érvényes email cím megadása kötelező, hogy értesíteni tudjuk a nyertest + a 100 FOK blogunk Facebook oldalának a lájkolása.
3. Sorsolás 2013. április 17-én szerdán este a random.org segítségével.
4. Ha a nyertes nem jelez vissza 3 órán belül, akkor új nyertest sorsolunk.

Következő óránk a "Medvehagyma láz" izgalmas menüje:
- Medvehagymás parmezános keksz
- Sós medvehagymakrém
- Medvehagymafelfújt, kéksajtmártással, céklarösztivel
- Medvehagyma pesto
- Medvehagymakrémleves fetagombóccal
- Füstölt kacsamelles medvehagymás tarte, tavaszi vegyes salival, négymustáros vinegrettel

Az órát Sárdi Dániel tartja, aki a világhírű Prezi cég bisztrójának főszakácsa.

Az óra időpontja: 2013. április 18., 18:00-21:00

Aki tuti szeretné biztosítani helyét az órán, az itt tud regisztrálni!



2013. április 5., péntek

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub a Felelős Gasztrohőssel

A következő Húsmentes Hétfői Vacsora Klubunk vendége (2013. április 8-án) a fantasztikus Felelős Gasztrohős csapatából Judit, akit egy kicsit arról faggattunk, hogyan is indult a kezdeményezésük, mi a céljuk vele.


MF: Kik indították, mikor és miért a Felelős Gasztrohőst? Mi volt a célotok vele?
FG: A Felelős Gasztrohős kezdeményezést csapatunk 2012 januárjában indította útjára, hosszas előkészítő munka után. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az étkezés és a környezetvédelem közötti kapcsolatra: vagyis arra, hogy nem minden étel elkészítése kerül "ugyanannyiba" a Földnek, és hogy bizony tehetünk a környezet védelméért akkor is, mikor bevásárolunk, főzünk, vagy éttermet választunk. Mi négyen egy környezetvédelmi nyári egyetemen lettünk barátok még 2009-ben, pedig elég különböző területekről érkeztünk. Van köztünk jogász, környezetmérnök, társadalmi felelősségvállalás (CSR) és kommunikációs szakember, és tavaly év végén csatlakozott hozzánk egy lelkes önkéntes is.

MF: Mennyire váltak be a tervek? Milyenek a visszajelzések, amelyek alapján látható, hogy érdemes volt belevágni a blogolásba?
FG: Nagyon örömmel mondhatom, hogy számtalan irányból érkezik hozzánk pozitív visszajelzés: folyamatosan  nő a blog olvasóinak száma, a Facebook-on egyre többen jelzik, hogy tetszik nekik a kezdeményezés, emellett pedig nő a Felelős Gasztrohős Hálózatába tartozó éttermek száma is. Az Index2-n többször került fel már írásunk az ajánlott cikkek közé, jelent meg rólunk anyag a HVG Fenntarthatósági különszámában, a Ma és Holnap magazinban, és volt alkalmunk szerepelni a Kossuth Rádióban, az M1 Zöld tea című műsorában, és az Ozone Network-ön. Tavaly a GoldenBlog zsűrije úgy gondolta, hogy blogunk a hazai gasztroblogok top10-es listájába tartozik, év végén pedig elnyertük az Ozone Network Zöld Díját is. Azt is észrevettünk, hogy az utóbbi egy évben exponenciálisan megugrott azoknak a kezdeményezéseknek, rendezvényeknek a száma, amelyek a fenntartható étkezéssel foglalkoznak, ezért sokat működünk együtt a témában érdekelt egyéb civil szervezetekkel is.

MF: A munkátok mellett mennyire fér bele az időtökbe a témák felkutatása, interjúk készítése? Milyen gyakran frissül a blog?
FG: Általában heti egyszer találkozunk egy még ki nem próbált, de ránézésre a környezet védelmére figyelő vendéglátóhelyen, a köztes időben pedig félelmetes mennyiségű e-mailt váltunk. A találkozók alkalmával ki is kérdezzük az aktuális vendéglátóhely vezetőjét/pincérét és az így szerzett információkból építjük fel a Felelős Gasztrohős blogra kerülő cikket. A bejegyzések rendszeressége a szabadidőnk mennyiségével egyenesen arányos, ugyanis mindannyian teljes munkaidőben máshol dolgozunk, de igyekszünk egy-két hetente posztolni. A Gasztrohős mindannyiunk számára hobbi, a hobbi pedig mindig sok idejét emészti fel az embernek - ez az idő azonban inkább feltöltődést jelent számunkra, mintsem terhet.

MF: Melyik nemzet konyháját szereted a legjobban?
FG: Bármi jöhet, ami egzotikus! Vegetáriánusként persze vannak konyhák, amelyek több választási lehetőséget rejtenek számomra: imádom az indiai ételeket, de tudnék egy egész hétig guacamolét enni tortillába tekerve. Nemrég volt alkalmam Kambodzsába és Vietnámba látogatni, ahol pedig szerelembe estem a gyümölcs alapú salátákkal.

MF: Milyen gyakran főzöl otthon?
FG: Három-négy alkalommal szoktunk főzni otthon, a hétvégén bonyolultabb, hét közben pedig egyszerűbb fogásokat. Szeretünk kísérletezni a hozzávalókkal, úgyhogy kétszer ugyanaz kevésszer kerül az asztalra.



MF: Hogyan döntöttétek el Makival, hogy egy olyan különleges nemzet konyháját válasszátok a vacsora témájául, mint az etióp?
FG: A döntés egy viszonylag ismeretlen konyha különleges ízeinek megismerése mellett az a vezérelv hajtotta, hogy felvessük a kérdést: hogyan lehet magyar alapanyagokból egzotikus ételeket készíteni? Egy ételsor környezeti hatása ugyanis sokszor az élelmiszer-kilométerekben rejlik, vagyis abban, hogy a hozzávalók messziről érkeznek.

MF: Melyik az az öt étel/alapanyag, amely mindig megtalálható a kamrádban?
FG: Szójaszósz, zabpehely, sótlan, cukrozatlan földimogyoró krém, valamilyen érdekes fűszerkeverék (jelenleg Amok), rizs.

***

Húsmentes Hétfői Vacsora Klub - 2013. április 8.

Etióp menü:
- Dabo kolo (sült tészta)
- Injera lapos kenyér csicseriborsó vagy teff lisztből
- Gomba doro wat (csípős ragu berbere-rel fűszerezve)
- Lencse wat (lencse ragu)
- Kelkáposzta alecha (paradicsomszószban főtt zöldségek)
- Iab (fűszeres túró és joghurt)
- Cékla és burgonya saláta
- Berbere szósz (etióp csípős szósz)
- Etióp kávé cukorral vagy mézzel 

A teljes vacsora ára: 3500 Ft/fő. Van még néhány szabad helyünk, amelyre regisztrálni weboldalunkon tudtok.