2013. január 28., hétfő

Japán gasztro túra 4.

Egy igazán színes csokrot állítottunk össze nektek, tele japán finomságokkal és fantasztikus színekben pompázó ételekkel, italokkal. Ebben a szürke havas időben mindenképpen kedvcsináló!

Szilveszteri vacsora - temaki sushi

Újévi reggeli

Helyben termesztett bio zöldségek

Fekete szezámos chiffon torta szója latteval - japán délután snack

Nakaminato halpiac

Makréla szárítás a napon

Sansai soba, Maki egyik kedvenc étele

Folyt. köv.!

Japán gasztro túra 1.
Japán gasztro túra 2.
Japán gasztro túra 3.


2013. január 18., péntek

A gluténmentes desszertekről - Interjú Márk Szonjával


Szeretnénk nektek bemutatni legújabb tanárunkat, Márk Szonját, aki február végén gluténmentes desszertek órát fog tartani nálunk.

Fotó: Blikk Nők Konyha

Szonja bemutatja majd, hogy nem kell feltétlenül a gluténmentes lisztkeveréket lekapni a közért polcáról, hanem tudatosan válogatva a lisztek között, sokféleképpen és változatosan lehet gluténmentes desszertet készíteni. Az órára nem csak azoknak érdemes eljönniük, akik rákényszerülnek a gluténmentes diétára, hanem azoknak is, akik a megszokottakon kívül más liszt- és gabonafajtákkal is szívesen megismerkednének az egészséges táplálkozás jegyében.

Citrom meringue tart

MF: Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz, mit kell tudnunk rólad?
MSZ: Egyrészt bölcsész vagyok, másrészt cukrász. Most elsősorban cukrász. Miután az első gyerekem megszületett, úgy éreztem, hogy itt az ideje, hogy azzal foglalkozzam, amit igazán szeretek csinálni. Nem tudom, melyik volt az a pillanat, amikor komolyra fordult a dolog, és igazán magam sem értem, mi ütött belém, miért határoztam el magamról, hogy én jobb süteményeket fogok tudni csinálni, mint egy átlagos műkedvelő háziasszony. Az biztos, hogy az Édesem blog elindítása jó ötlet volt. Ma már van cukrász szakmunkás bizonyítványom, ami büszkeséggel tölt el. Jelenleg a Pastrami Étterem és Kávéház cukrásza vagyok, és boldoggá tesz, hogy minden nap édességeket készíthetek, és van is, aki megeszi.

MF: Hogyan kerültél kapcsolatba a süteményekkel?
MSZ: Ezt sokszor kérdezik, és mindig úgy érzem, azt várják el tőlem, hogy elmeséljek egy nosztalgikus történetet arról, ahogy öt évesen a dédnagymamám mellett a sámlin állva vertem gőz fölött a tojáshabot. Az igazság az, hogy 10 évvel ezelőtt még semmivel sem volt több kapcsolatom a süteményekkel, mint bárki másnak, aki imád enni.

Tejcsokis cupcake

MF: Mikor sütötted az első sütidet és hogyan sikerült?
MSZ: Az első sütim természetesen egy muffin volt, konkrétan egy banános-csokis, valami lefénymásolt amerikai receptkönyvből. Nagyon jó lett, és valószínűleg azonnal vérszemet is kaptam.

MF: Ki és mi inspirál egy új sütemény megalkotásánál?
MSZ: Elsősorban az, hogy én mit ennék szívesen. Inspirálnak még a friss gyümölcsök, az éppen aktuálisan talált különleges alapanyagok; az utazások alkalmával talált finomságok; azok a magyar cukrászdák, ahol komoly műhelymunka folyik (pl. Váci Desszert Szalon); és az a rengeteg külföldi gasztromagazin, amikkel nem tudok betelni.

MF: Mi a sütemény/édesség filozófiád, ha van ilyen?
MSZ: Van hát, nem is egy! Olyan édességeket szeretek csinálni, amikből sugárzik az otthon melege, érezni, hogy valaki a szívét-lelkét belesütötte. Néha úgy érzem magam, mint egy modern nagyi, pedig fiatal vagyok még hozzá.

Banános kalácspuding

MF: Mit jelent a gluténmentesség/lisztérzékenység? Milyen szabályokat kell betartani, ha egy speciális diétán levő barátnak szeretnénk valami finomat sütni?
MSZ: Bár nagy macera a gluténmentes étkezés, még mindig jobban járunk vele, mintha cukrot nem ehetnénk! Nagyon izgalmas dolog különleges lisztfajtákat és magvakat felfedezni, szerintem kifejezetten változatosabb étrendre sarkallja az embert. Sokan sajnos azt gondolják, a búza finomliszten kívül bármit lehet használni lisztérzékenység esetén, de ez sajnos nem igaz. Például se teljes kiőrlésű búzaliszttel, se rozsliszttel ne próbálkozzunk. Szintén fontos, hogy a régi kedvenc süteményünk nem feltétlenül fog sikerülni, ha egy az egyben kicseréljük a receptben a búzalisztet például rizsliszre. Elképzelhető, hogy kísérletezgetnünk kell majd, de ne adjuk fel.

MF: Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tanulni tőled az órádon?
MSZ: Leginkább azt, hogy no panic, isteni édességeket lehet készíteni búzaliszt és a készen kapható gluténmentes lisztkeverék nélkül is.

***

Gluténmentes desszertek
2013. február 28., 18:00-21:00
Az óra tervezett menüje: lisztnélküli málnás csokoládétorta, mandulás financier borban főtt fügével, kókuszos tápiókapuding édes-savanyú ananászkockával, quinoa keksz.


2013. január 8., kedd

Japán gasztro túra 3.

Folytatódik a japán gasztro túra sorozatunk csak most a nyári időszak után a téli következik, avagy milyen étel kapható az utcákon, mit esznek karácsonyra, új év napján a japánok és persze sok-sok különlegesség. A sorozat első részét itt, a másodikat pedig itt találjátok.

Akkor vágjunk bele...

Tantan men és japán sör egy utcai árusnál

A konyha egy része az utcán van kialakítva...

Karácsonyi vacsora része ez a tengeri herkentyűs leves

Japán speicalitás: méretben nagyon hasonlít a vízi gesztenyéhez, íze pedig a taro-hoz (ázsiai gyökérzöldség)

Takoyaki - japán gombóc formájú snack, általában megtöltik apróra vágott/darált polippal, savanyú gyömbérrel és újhagymával speciális takoyaki formában/tepsiben sütve...

Taiyaki - japán hal formájú édes sütemény (palacsinta, gofri féle tésztából), amelyet általában édes adzuki babkrémmel töltenek meg, de előfordul csokoládés vagy sajtkrémes változata is...

Shijimi ramen leves

Folyt. köv.!

Japán gasztro túra 1.
Japán gasztro túra 2.


2013. január 3., csütörtök

Kuktákat keresünk!


Főzőiskolánkba 10 fő új kuktát keresünk. Olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnek főzni és szabadidejüket szívesen töltenék azzal, hogy tanáraink mellett kuktáskodjanak néhány órán (szemeszterenként általában 3-4 főzőórán és 1 késtechnika órán). Ezek az alkalmak lehetnek hétköznap (többnyire csütörtök vagy péntek) esténként (17 órától), valamint szombaton délelőtt (9 órától) és délután (13 órától). Helyszín: Budapest, XIII. kerület, Madarász Viktor utca. Angol nyelvtudás vagy egyéb nyelv ismerete (francia, spanyol) előnyt jelent.

A szakmai gyakorlat alatt a segédek részt vesznek az ételkészítés teljes folyamatában, elsajátítják a mise en place és a megfelelő előkészítés alapjait, az óra közbeni rendtartásban, mosogatásban, segítségnyújtásban vesznek részt. Főzőiskolánkban a nemzetközi konyha receptjeit szezonális, friss konyhai alapanyagokból készítik el a hallgatók tanáraink irányításával és a kukták segítségével az egészséges táplálkozás jegyében.


A kukták a tanulásért cserébe bérezést nem kapnak, viszont a szakmai gyakorlatról igény szerint igazolást tudunk kiállítani a diákok számára.

És, hogy milyen kihívásokkal szembesül egy kukta? Azt elolvashatjátok egyik kuktánk, Zizi blogján itt.


Ha ezen feltételek mellett érdeklődsz önkéntes programunk iránt és lázba hozott hirdetésünk, kérjük jelentkezz egy rövid bemutatkozó levéllel és önéletrajzzal a makifood@gmail.com email címen 2013. január 31-ig. Az új kuktáknak egy rövid tréninget fogunk tartani 2013. február 12-én este.