2012. június 27., szerda

Izakaya ebéd a Makifoodnál

Grillezett angolna és uborka saláta tálalása

A Világbüfé Fesztivál keretében múlt csütörtökön lezajlott az Izakaya ebéd iskolánkban. Már dél előtt minden vendég jelen volt. Két asztalnál összesen tizenhárman ültünk, Maki mellett pedig három kukta serénykedett a hatalmas nappali-konyha-étkező látványkonyhájában. A kinti 35-40C-os melegből kellemes, 25C-os hűvös tetőtéri lakáskonyhába érkező vendégeket hideg szilvaszörppel és behűtött pörkölt gabonateával kínálta Maki, aki elmondta, hogy a japánok leginkább ezt a teát fogyasztják nyáron hűsítőként.

Gombócok előkészítése sütéshez

Tálalás

A menük felszolgálása közben Maki mesélt ezeknek az ételeknek a hagyományos japán fogyasztási módjáról. A japánok nem isznak sokat, de közben apró fogások, sörkorcsolyák kerülnek az asztalokra (pl.: tofu, sushi, sashimi - nyers hal -, algák, tészta ételek, pankoba - speciális zsemlemorzsába - panírozott zöldség, hús és tengergyümölcse, meleg egytálételek), melyből az asztaltársaság minden tagja csipegethet. 

Ezek az Izakayák a spanyol tapas-bárok japán megfelelői, ahol az apró, könnyű fogásokat italok, végül egy kiadósabb fő fogás követi - ez után (teli hassal) már nem isznak tovább. A Világbüfé Fesztivál "japán felvonásának" vendégei hat Izakaya ételt kóstolhattak végig. A nyári kánikulában Maki menüsora igazi hűsítő ételekből állt.

Tonhal kimchi-vel töltött sült gombócok

Hideg csilis szójabab salátát csipegettünk, közben már az asztalokra került a grillezett zöldspárga fehér wasabi és fokhagyma öntettel, valamint egy tofu saláta (kétféle tofuval, jégsalátával, koktélparadicsommal, avokádóval).

Sült zöldspárga fokhagyma szósszal

A két asztalnál baráti beszélgetések folytak, miközben három kukta cserélte a tányérokat, töltötte után a szörpös és teáspoharakat, és egymást érték a szebbnél szebb fogások. Néha Makinak is volt pár szabad perce mikor a tűzhely mellől oda tudott menni az asztalokhoz és mesélt az ételek hagyományos fogyasztási módjairól, eredetéről.

Elmondta például, hogy Japánban a csütörtök az "angolna nap", amit édesanyja mindig is kitüntetett figyelemmel tartott észben, mert nagy rajongója a nálunk is (ugyan nagyobb méretben mint Japánban) előforduló halnak. A japánok egyébként is szívesen fogyasztanak angolnát nyáron, mikor a nagy melegben nem kíván nehéz ételt a szervezet. Az angolna magas protein tartalma miatt tápláló. Maki az Iyazaka ebéd keretében bemutatott (és felszolgált) egy ilyen hűsítő uborka-, grillezett angolna salátát.


Ezt követték a csípős szósszal leöntött, tonhallal és kimchivel (= érlelt kínaikel vagy retek) töltött sült batyuk, majd fő fogásként egy gyömbéres, újhagymás sült oldalas barna rizzsel. A menüsort egy igazi nyári gyümölcs, jéghideg dinnyeszelet zárta.

Annak ellenére, hogy szolid kis fogások közös csipegetésére számított a vendégek többsége, a főmenüvel már többen nehezen boldogultak és a két órás ebéd végére legtöbben már csak egy kiadós sziesztára vágytak.

Maki bemutatta a japán konyha egy másik, itthon szinte ismeretlen, sokszínű arcát. Kiderült, hogy a sushi-sztereotípián kívül, még mennyi érdekes dolog létezik az ázsiai szigetország konyhájában. Egy igazi japán háziasszony konyhájában ehettünk, ahol - amikor éppen nem az elképesztő ízekkel voltunk elfoglalva - megleshettük, hogyan készíti ezeket a különleges ételeket, melyekhez kedves, személyes történetek is kapcsolódtak.


Még több kép a Makifood Facebook oldalán.


2012. június 5., kedd

Világbüfé Fesztivál ebéd a Makifoodnál


A Világbüfé Fesztivál  Budapest gasztronómiai sokszínűségét ünnepli. Bevándorlók és magyarok randevúja az etnikai konyhákban. A cél, hogy megkóstolhassátok és megismerjétek a különböző nemzetek jellegzetes ételeit. Ennek keretén belül főzőiskolánk japán Izakaya tapas ebédet rendez. Ínyenceknek ajánljuk ezt a különleges eseményt, amely a bisztro, a bár és az étterem keverékeként ismert japán Izakaya helyszínére kalauzolja el az érdeklődőket. Az ételek tekintetében nagy a választék (tofu, sushi, sashimi - nyers hal -, algák, tészta ételek, pankoba, speciális zsemlemorzsába panírozott zöldség, hús és tengergyümölcse, meleg egytálételek, desszertek), apró kis fogások, sörkorcsolyák kerülnek az asztalokra, amelyből az asztaltársaság minden tagja csipegethet.


Maki erre az ebédre egy külön menüt állít össze, amelyet ő fog elkészíteni a résztvevőknek. A férőhelyek száma limitált, ezért szükséges regisztrálni itt a weboldalunkon. Az ebéd ára 2000 Ft / fő, amely tartalmazza a menü ételeit és egy italt.

Időpont: 2012. június 21., 12:00-14:00
Helyszín: 1137 Budapest, Radnóti M. u. 26.


* Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt! *