2012. március 19., hétfő

Húsvétra hangolódva


Kép forrása: innen

A húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. A nagyböjt végén húsvétvasárnap a megszentelt ételek kerülnek terítékre. Tradicionális húsvéti ételeink a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával, kenyérrel vagy kaláccsal, amelynek édesített változatait (lekváros, diós, mákos) süteményként fogyasztjuk. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe.

A nyúl szintén húsvéthoz tartozó jelkép és állítólag Németországból származik. Eredete igen érdekes, a húsvéti Holdban egy nyúl képét vélték felfedezni, azonkívül a nyúl maga is termékenység szimbólummá lett, rendkívüli szaporasága okán. (Forrás: Wikipédia, Ünnep)

A hagyományokat továbbfűzve Rezi György egy színes bárányhúsos menüt állított össze, hogy minél több különleges, ízletes étel elkészítését megtanulhasd. Az óra bőven az ünnep előtt van, így van idő a tanulásra, felkészülésre és az órán szerzett ötletek megvalósítására.

Bárányos húsvét - 2012. március 23., 18:00 - 21:00

A tavasz ígérete, egy csöpnyi jókedv, egy csöppnyi könnyedség - ennek szellemében született Rezi György idei húsvéti menüje, melyben a főszereplő a bárány. A húsvét szellemében gombócot gyúrunk belőle, csorba levesbe főzzük, és pikáns fűszerezés után jól megsütjük.

Az óra tervezett menüje: Kecskesajtos bárányhús gombócok, kevertsalátával, sárgarépa tzatzikivel, Tavaszi bárány csorba, Pikáns báránybordák  citromos burgonyával, Pisztáciás rétes.


* Napsütéses tavaszt kívánunk és sok-sok finomságot az asztalokra! *




2012. március 17., szombat

Az International Women's Club of Budapest japán napja



Az International Women's Club (IWC) budapesti szervezete japán napot szervez, amelyen a japán kultúrát, ételeket és különböző előadásokat (például kimono show) nézhetnek meg az oda látogatók. Chef Maki meghívott vendégként egy demo keretében bemutatja hogyan lehet otthon gyorsan sushit készíteni, majd egy interaktív foglalkozás keretében minden résztvevő elkészítheti a saját temarisushiját.

Helyszín: Marriott Hotel, 1053 Budapest, Apáczai Csere János u. 4.
Időpont: 2012. március 19., 10:00-12:00
Belépődíj: 2500 Ft (IWC tagoknak ingyenes)


2012. március 8., csütörtök

Kézműves Magyar Ízek Vására



Az idén harmadik alkalommal kerül a Kézműves Magyar Ízek Vására, a Millenáris B épületében amelyen bemutatkozik Magyarország hét régiójának gasztronómiája - Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Észak-Magyarország, Közép-Magyarország, Észak-Alföld, Nyugat-Dunántúli -, valamint a határon túli magyar régiók: Kárpátalja, Erdély, Délvidék és a Felvidék. A vásárra meghívott termelők listája itt elérhető.

Vendégeket több mint 120 kiállító közel 5000 magyar ízzel várja! Terítékén lesznek a legfinomabb sajtok, sonkák, kolbászok, lekvárok, mézek, aszalt gyümölcsök, csokoládék, borok, pálinkák - a magyar kistermelők és kézműves gazdák remekei.

A kóstolók mellett az adott régió turisztikai lehetőségei is bemutatásra kerülnek, ráadásul számtalan program - például néptánc, kolbásztöltés, vajköpülés, mézpergetés - teszi kicsik és nagyok számára egyaránt felejthetetlenné a vásárt!

Újdonságként az 1900 Ft-os belépőjegy teljes egészében levásárolható a Kézműves Magyar Ízek márkaboltjában, 2012. december 31-ig. A márkabolt címe: 1033 Budapest, Szőlőkert út 4/B.

Még több információ a vásár weboldalán.




2012. március 7., szerda

Vigyázz-Kész-Itt a Tavasz


 Kép: innen

Mi kell egy igazi kényeztető hosszú hétvégéhez? Most biztosan rávágjátok, hogy két párizsi repülőjegy, vagy legalább három éjszaka valami jó vidéki wellness hotelben. Mi viszont arra bíztatunk minden itthon maradót, hogy nézzen körül, csodálkozzon rá a városra, lézengjen, örüljön a tavasznak. Ajándékozzuk meg magunkat, élvezzük, hogy a nap egyre gyakrabban melenget, élvezzük ezt az energiát és azt, hogy végre ledobhatjuk a sapkát, sálat és kesztyűt. A természet egyre színesebb lesz, megjelennek a tavasz első hírnökei a piacokon is. A közelgő hosszú hétvégén gyertek el hozzánk főzni is, kikapcsolódni néhány órára, elmerülni az ízek rejtelmeibe, a finom illatokba, hogy a végén jutalomképpen egyetek valami izgalmasan lehengerlőt. A hosszú hétvége óráin a kikapcsolódás mellé egy 2000 Ft-os ajándékutalvány jár, amit 2012. június 30-ig lehet felhasználni!



Obento - japán piknik - 2012. március 16., 18:00 - 21:00
Japánban a cseresznyefavirágzás a tavasz egyik legfontosabb ünnepe, öltönyös úriemberek, fiatalok, gyerekes családok, baráti társaságok sietnek színes ételhordó dobozkáikkal a szabadba, hogy aztán ezekből a kis obento dobozokból terülj-terülj asztalkám varázsolódjék a piknik asztalokra, pokrócokra is. Az órán Chef Maki jó néhány bevált családi obento receptjét osztja meg Veletek, melyek színesebbé tehetik a Ti uzsonnáitokat, utazásaitokat, a baráti pikniket, vagy a családi kirándulásokat is. Van annál jobb, mint a fetrengeni a napos réten, falatozni, iszogatni, nevetni, és hallgatni a madarakat?
Az óra tervezett menüje: Sanshoku onigiri (Rizs labdák 3 színben), Hourensou no tamagoyaki (Japán omlett spenóttal), Mini skót tojás, Ninjin no gomaae (Répa és szezám saláta), Amagara torisoboro (Édes-sós darált csirke), Asazuke (Gyors savanyított zöldségek), Kinpira (Pirított gyökérzöldségek), Broccoli no hamumaki (Párolt brokkoli sonkával).


Keserédes csokigyár: húsvéti nyalánkságok - 2012. március 17., 10:00 - 13:00
Mindjárt itt a húsvét, az üzleteket elárasztják a csoki nyulak, bárányok, tojások, és ezek mutációi. Ha a kapható 4890 féle csoki láttán mégis támad egy kis hiányérzetetek, itt a helyetek Wagner Bea húsvéti óráján, ahol saját csokinyúl, csokinyalóka, és tojáslikőrös bonbonkosárka is készül, azt pedig mindenkinek a lelkiismeretére bízzuk, hogy az elkészült műveket azonnal felfalja, vagy szeretteinek ajándékozza. Wagner Bea chocolatier a belga Csokoládé Akadémián leste el a szakma fortélyait, néhány éve pedig csokoládéboltjában, a Keserédesben saját készítésű csokoládé és bonbon válogatásaival kényezteti a hozzá betérőket.
Az óra tervezetett menüje: Csokoládé temperálás, Csokitojás, csokinyuszi - üreges formák öntése, Pisztáciás húsvéti formák, Tömör csokiforma öntése, Locsolóajándék - csokoládé nyalóka, Tojáslikőrös bonbonkosárka.

Hal a pácban - 2012. március 17., 14:00 - 17:00
Itt a tavasz, remélhetőleg gyorsan melegszenek a napok is, és egy időre búcsút inthetünk a kocsonyaszezonnak, a nehéz babos ételeknek és a forralt bornak. A hal nem csak nagyon finom, de pillanatok alatt elkészül, és ráadásul egészséges és könnyű is - igazi tavaszi-nyári kaja. A halak fogyasztása sajnos nem túl jelentős hazánkban, pedig ezek a fogások gyors, finom és egészséges alternatívát jelentenek hétköznap és ünnepi menük részeként is. Óránkon Kaldeneker Györggyel olyan fogásokat varázsoltok az asztalra, amelyek változatos elkészítési módja garantálja, hogy mindenki kedvencévé fognak válni.
Az óra tervezett menüje: Gyömbéres-szójás párolt tengeri sügér, Juharszirupos lazacsült, Spenóttal grillezett cápaharcsa, Vajhal édes-savanyú paprikával, Édesköményes lazactatár. Köretek: gyömbéres sárgarépa, kapros aprókrumpli, pirítós.


Óráinkra weboldalunkon tudsz jelentkezni és regisztrálni.

Szép tavaszt kívánunk!



2012. március 6., kedd

Kukta wanted!



Főzőiskolánkba újra kuktákat keresünk. Olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnek főzni és szabadidejüket szívesen töltenék azzal, hogy nálunk Chef Maki vagy vendégoktatóink mellett kuktáskodjanak néhány órán (szemeszterenként általában 4-5). Ezek az alkalmak lehetnek hétköznap (többnyire csütörtök vagy péntek) esténként, valamint szombaton délelőtt és délután.

A szakmai gyakorlat alatt a segédek részt vesznek az ételkészítés teljes folyamatában, elsajátítják a mise en place és a megfelelő előkészítés alapjait, az óra közbeni rendtartásban, mosogatásban, segítségnyújtásban vesznek részt. Főzőiskolánkban a nemzetközi konyha receptjeit szezonális, friss konyhai alapanyagokból készítik el a hallgatók Maki, valamint a vendégoktatók irányításával és a kukták segítségével az egészséges táplálkozás jegyében.


A feladat ellátásához az angol nyelvtudás előny, de nem feltétel. A kukták a tanulásért cserébe bérezést nem kapnak, viszont a szakmai gyakorlatról igény szerint igazolást tudunk kiállítani a diákok számára.

És, hogy milyen kihívásokkal szembesül egy kukta? Azt elolvashatjátok egyik kuktánk, Zizi blogján itt.


Ha ezen feltételek mellett érdeklődsz önkéntes programunk iránt és lázba hozott hirdetésünk, kérjük jelentkezz egy rövid bemutatkozó levéllel és önéletrajzzal a makifood@gmail.com email címen 2012. március 23-ig.