2012. február 27., hétfő

Daikon retek saláta


Fotó: innen

Maki igyekszik egy alapanyagnak minél több részét felhasználni főzések során. Íme egy olcsó, tápláló és finom étel receptje; olyan zöldség részeiből készült, amelyek többnyire kidobásra kerülnek.

Daikon retek saláta

Hozzávalók:
- 400 g daikon retek megtisztított héja (julienne-re vágva) - korábbi hámozásból, ha megmaradt, akkor ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk , levele (felaprítva), szára (julienne-re vágva)
- 1 teáskanál tengeri só
- 1 konzerv tonhal, lecsöpögtetve**
- só, szójaszósz, szezámolaj
- egy csipet chili (opcionális)
- 2-3 evőkanál olaj

Tegyük a retek felaprított részeit egy tálba és sózzuk meg. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 óráig, de akár fél napig is. Utána szűrjük le a keletkezett folyadékot. Hevítsünk olajat egy serpenyőben és dinszteljük meg a sózott, leszűrt retek részeket a tonhallal együtt néhány perc alatt. Ízesítsük szójaszósszal, sóval és szezámolajjal. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés chilit. Tálaljuk forrón egy tál rizzsel és zöldség levessel.

** Tonhal elhagyható, ha vegetáriánus verziót szeretnénk készíteni.



2012. február 14., kedd

Treehugger Dan könyvesbolt & kávézó megnyitó



Partnerünk a Treehugger Dan könyvesbolt & kávézó új helyszínre költözött és ez alkalomból megnyitó partit szerveznek 2012. február 23-án 19:30-tól 22:30-ig.  A borkóstolóval egybekötött megnyitón Maki által készített parti falatokat kóstolhattok.
A belépődíj: 2000 Ft, diákoknak 1500 Ft, amely tartalmaz 2 pohár bort/sört/üdítőt/kávét, 2 pohár whiskeyt és az ételt. A jó hangulatról a Mookie Brando gondoskodik. 

Kép: innen

Az új helyszín Budapesten a VI. kerületben, Lázár utca 16. szám alatt található, egy jóval nagyobb üzlet, mint a korábbi. A polcokon 10000 könyv sorakozik, várják gazdáikat. Egy csendes kis szigeten, kényelmes kanapékon ülve, a külvilágot kizárva merülhetünk bele a könyvekbe, magazinokba miközben fair trade kávét vagy teát kortyolgatunk.

A könyvesbolt sok szeretettel vár minden érdeklődőt!



2012. február 13., hétfő

Az Izakaya-t eszik vagy isszák? :)


Az Izakaya - noha kajának van ejtve :) - se nem étel, se nem ital, hanem egy helyet jelöl, egy fajta étkezési módot Japánban.


Megkértük egyik kollégánkat Rékát, aki több évet élt Japánban, hogy meséljen nekünk egy kicsit az Izakaya-ról. Az ő beszámolóját olvashatjátok.

Az Izakaya valahol a bár, a bistro és az étterem keveréke. Izakayaba sosem megy egyedül az ember, lehet menni kettesben, de jellemzőbb, hogy nagyobb csoportokban mennek oda a vendégek. A hely is úgy van kialakítva, hogy alkalmas legyen arra, hogy elszeparáljanak nagyobb csoportokat.

Az Izakaya annyiban hasonlít egy bárhoz, hogy általában egy félhomályos, leginkább egy nagy oduhoz hasonlítható hely, ahol van rendes menü, de a legtöbb ember "All you can eat" vagy "All you can eat and drink" menüt választ. Ezek a menük egy meghatározott időtartamra szólnak (2-3 óra). Ezalatt az idő alatt bármit és bármennyit rendelhetsz a menüből. Az ételek kisebb adagok, amit általában az asztal közepére tesznek és mindeki eszik mindenből. A sokféle étellel jól lehet lakni, de a cél sokkal inkább az, hogy beszélgetés, iszogatás közben mindenfélét megkóstoljon az ember.


Az ételféleségek nagyon nagy választékát kínálja az Izakaya, ami szinte minden Izakaya menün szerepel:
nagyon sokféle tofu
sashimi (nyers hal)
sushi
saláták, algák, edamame (sörhöz)
nabe (mindenféle meleg egytálétel)
tészta ételek
panko-ba panírozott mindenféle zöldség, hús, tengergyümölcse
desszertek

Alkoholból is nagyon nagy a választék, több oldalon kereszül sorolják fel a sake-kat, söröket, whiskey-ket. Az én kedvencem az umeshu (szilvabor), aminek szintén sok fajtáját kínálják az Izakaya-k.


***
AKCIÓ

Mivel az Izakaya óránk először kerül megrendezésre, ezért egy különleges akcióval kedveskedünk a gyorsan reagálóknak. Az első 5 személy,  aki a mai naptól regisztrál és jelentkezik erre az óránkra, kedvezményben részesül, csak 6500 Ft-ba kerül a szemfüles cheftanoncoknak ez az izgalmas óra.

És hogy milyen falatok fognak készülni a konyhában? Íme a különleges menü, amelyet elkészítenek és  elfogyasztanak majd az órán résztvevők:
- Friss tofu és 100 napos tojás saláta szezám öntettel
- Agedashi tofu (olajban sült tofu dashiban)
- Sült marinált csirke japán chilivel és majonézzel
- Serpenyőben sült tonhallal töltött gombócok
- Rák és spenót yuzukosho (japán citrus és zöld chili krém) tészta
- Grillezett rizsgolyók teában

Időpont: 2012. február 17., 18:00-21:00
Helyszín: 1054 Budapest, Alkotmány u. 9-11.
Jelentkezés: emailben (makifood@gmail.com), átutalással.


2012. február 9., csütörtök

Elindult Alapkonyha rovatunk a Díványon



Korábban már jeleztük, hogy örökbe fogadtuk a Dívány gasztro rovatát. A cikkeket munkatársaink, gasztrobloggerek és újságírók írják. Hiszünk abban, hogy mindenki meg tud tanulni főzni, ha van hova fordulnia segítségért. Hiszünk abban is, hogy számít az, hogy mit eszünk. És hiszünk abban, hogy képesek vagyunk az alapokat olyan formán továbbadni, hogy rovatunkat afféle lexikonként használva még a kezdők is elboldoguljanak.


Íme az első négy cikkünk, amelyek reméljük sokaknak nyújtanak segítséget az induláshoz. Ha kérdésetek van, bátran tegyétek fel itt a blogon vagy a cikkek végén, igyekszünk minél előbb válaszolni nektek.


* Jó főzőcskézést mindenkinek! *


2012. február 6., hétfő

Valenti napi programok


Főzni jó. Együtt főzni még jobb. Élményt ajándékozni úgy, hogy abban mindketten részt vettek pedig a legjobb.


Bor & Gasztro óráinkon az alkalomhoz illő borsor mellé - amelyet Kozári István somellier választ ki - Chef Maki készít izgalmas bor falatokat. István elmondása szerint minden egyes alkalmat kísérletként élnek meg Makival és nagyon élvezik, hogy borokat próbálnak ki ételekkel és ahelyett, hogy szabályokról mesélnének hosszasan, megmutatják a vendégeiknek, hogy mi illik mihez. Elmondása szerint nincs szabály, hogy a borhoz az ételt vagy az ételhez a bort választják ki. Együtt dolgoznak, ízekről, karakterekről beszélgetnek és próbálják a legjobb kombinációkat összeállítani Makival. Maki javasol néhány fogást, István pedig néhány bort, amit mindenképpen szeretnének kibontani és megmutatni. Aztán jön az alkudozás. Győzködik egymást, változtatnak a menün, a sorrendeken és néhány nap emailezés, beszélgetés után kialakul az ételsor és hozzá a borok. Általában hat bort terveznek kinyitni egy este, de sokszor előfordul, hogy nem tudnak ellenállni és egy-egy meglepetéspalackot is beiktatnak a sorba.

A február 10-i órán Valentin napra készülődve a rózsaszín színvilág lesz a mérvadó a kiválasztott boroknál, Maki pedig olyan izgalmas ételeket készít az órára, mint az osztriga és spenót gumbo, a pirított karfiol kakaóval és fleur de sel-el vagy a csokoládé trüffel szicíliai pisztáciával és brandyben áztatott szilvával. Igazi ízorgia a szánkban!


Wagner Bea csokoládés órái mindig népszerűek. Beavatja a cheftanoncokat a csokoládé temperálás művészetébe és a bonbon készítés rejtelmeibe. Bea minden egyes bonbonjával a tökéletes ízharmónia elérése törekszik. Prémium kategóriás csokoládékat használ, amelyeket válogatott gyümölcsökkel, fűszerekkel és italokkal párosít. 

A február 11-i órán a cheftanoncok maguk temperálják, formálják majd a csokoládét, rózsás-málnás trüffelt, valamint szív alakú Valentin napi csokoládékat készítenek. Mindenkinek egyéni belátására bízzuk, hogy az elkészült „műveket” azonnal felfalja, vagy szíve választottjának ajándékozza.


A falatkáknak méretük ellenére tudniuk kell mindazt, amit egy szépen megterített asztal mellett ülve elfogyasztott több fogásos díszvacsora menüje. Kaldeneker György szerint az apró ételköltemények legyenek kifejezőek, házilag elkészítettek, kreatívak, és persze figyelemfelkeltőek

A február 11-i órán György diplomáciai vendéglátással foglalkozó szakácsként szerezett tapasztalatait osztja meg a cheftanoncokkal, és számos ötletet ad arra,  milyen harapnivalókkal veheted le vendégeidet a lábukról a farsangi bulin vagy akár egy otthon rendezett állófogadáson, partin. Egy kis ízelítő az óra menüjéből:  édesköményes lazac tatár kapros blinin, grillezett kacsamell céklalekvárral, zsályatempura és bundázott eperszemek fehércsokoládés sajtkrémmel.


** Sok szeretettel várunk Benneteket óráinkon! **

Regisztrálni weboldalunkon tudtok.




2012. február 1., szerda

Leültünk a Díványra


Mindenkit megkérünk, az alábbi sorokat meghatottságtól elszoruló torokkal, remegő hangon olvassa.

Büszkén jelentjük be nektek, hogy a Makifood ezennel szélesre tárta kapuit, és örökbefogadta a Dívány gasztrorovatát. Közös szülöttünket Alapkonyhának kereszteltük. Ez az új rovat számunkra azért fontos, mert hiszünk abban, hogy mindenki meg tud tanulni főzni, ha van hova fodulnia segítségért. Hiszünk abban is, hogy számít az, hogy mit eszünk. És hiszünk abban, hogy képesek vagyunk az alapokat olyan formán továbbadni, hogy rovatunkat afféle lexikonként használva még a kezdők is elboldoguljanak.


A rovat cikkeit a Makifood munkatársai, gasztrobloggerek és újságírók írják, a témákat a főzőiskola szakemberei válogatták.

Bár sok-sok munka előzte meg a startot, mi nem csak ezzel készültünk az Alapkonyha indulására. Mától 10 napig kedvezményes áron regisztrálhattok bármely 3 (különböző) óránkra, és a teljesen kezdőknek szóló, 3 alkalmas Alapkonyha bérletre is. Az időpontokat és a tematikát a Kurzusaink menüpont alatt találjátok.

Olvassatok minket, adjatok ötleteket, írjatok kritikát, és gyertek főzni!