2011. november 29., kedd

Sok kicsi harmadik alkalommal



Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Sok kicsi akcióját, amely keretén belül ismételten nehéz helyzetű családokat, gyermekeket fog támogatni, akik egyre jobban leszakadnak, egyre súlyosabb anyagi gondokkal küzdenek. Az akció idei együttműködő partnere a Menedékház Alapítvány, akik 2005-ös alapításuk óta küzdenek az elszegényedés, a talajvesztés, a lakhatási nehézségek és a hajléktalanság ellen, nem pusztán szociális szolgáltatások nyújtásával és különböző intézmények működtetésével, de arra is figyelmet fordítanak, hogy sikerélményeket nyújtó elfoglaltságokat is biztosítsanak támogatottjaiknak.

A Menedékház Alapítvány intézményei és támogatási módozatai közül a sok kicsi a családok átmeneti otthonait fogja felkarolni. A két, összesen 80 fő részére átmenetileg elhelyezést nyújtó otthon az egész ország területéről fogad be rászoruló családokat és egyedülálló várandós anyákat, biztosítva, hogy a családok együtt maradhatnak, és szakemberek segítségével próbálnak megoldásokat találni helyzetükre. Külön figyelmet fordítanak az ellátott gyermekekre (akik jelenleg 51-en vannak), tanulmányaikra, gondozásukra, jogaik érvényesítésére.

A Sok kicsi keretében ismét elsődlegesen a gyerekek megfelelő étkeztetéséhez, ellátásához szeretne az akció hozzájárulni, Mikulás- és karácsonyi csomaggal színesíteni életüket, szükség esetén gyógyászati segédeszközöket, gyógyszereket, tisztálkodási eszközöket is beszerezni nekik, a  már megszokott, számlákkal igazolt módon.

Támogatásotokért cserébe nyereményjátékban vehettek részt. A tavalyi akcióval megegyezően idén is 15 gasztroblogger és 15 szervezet, cég tesz különböző gasztronómiai ajándékcsomag vagy programjellegű felajánlásokat, amelyekre az 1.000 Ft-os sorsjegyekkel "pályázhattok".

A támogatások felajánlása és a sorsjegyek kiválasztása 2011. december 1-től december 14-ig lesz lehetséges a Sok kicsi weblapján (Nyereményjáték menüpontban). Sorsolás 2011. december 21-én.

Örömünkre szolgál, hogy az idén megint egy fantasztikus nyereményt ajánlhatunk fel: két ajándékutalványt 20.000 Ft értékben, amely bármelyik kurzusunkra beváltható.

 Segítsünk azoknak, akiknek tényleg szükségük van rá!

További információ a Sok kicsi weblapján.


2011. november 28., hétfő

Újabb forgatás a Makifood-nál


Októberben a "Csobbanj az életembe" online műsor vezetője Zita és barátnői a Makifood-nál jártak, hogy főzni tanuljanak Makitól. A videóban megnézhetitek mennyire jártak sikerrel.

Az alábbi finomságok készültek:
- Maki babaganoush receptje
- Körtés vöröslencse ragu fetagombócokkal
- Karamellizált édeskömény és narancs saláta

szólj hozzá: Csobbanj az életembe! 04


2011. november 24., csütörtök

Mexikói fiesta - Interjú Patricio Paganoni-val


Szeretnénk bemutatni nektek legújabb vendégtanárunkat Patricio Paganonit, aki Mexikóból érkezett és egy tüzes, mexikói órát fog tartani a cheftanoncoknak decemberben.


MF: Mit kell tudnunk rólad?
PP: Mexikóból érkeztem, ott (Mexico City) tanultam szakácsnak a University Claustro de Sor Juana-n. Hét éve élek Budapesten. Konzultáns chefként dolgozom Európában és Ázsiában is.

MF: Mikor kezdtél el főzni?
PP: Úgy emlékszem, hogy 8 éves korom körül. Emlékszem, hogy a nagymamámat figyeltem főzés közben a hatalmas konyhájában. Egy nap elhatároztam, hogy segítek neki, ő pedig elkezdett egyszerű dolgokat megtanítani nekem. Utána már főztem egyedül a családnak én is.

MF: Sokat utazol. Ez hatással van a főzésedre?
PP: Igen, sokat utazom a munkámból adódóan (jelenleg főleg Európában - Oroszország, Svédország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország; régebben az USA-ban), amely hatással van a főzési stílusomra is. Az utazás új országokat, konyhákat, technológiákat nyit meg előttem, nagyon sokat tudok tanulni.

MF: Mi volt a legemlékezetesebb étel, amit utazásaid során ettél?
PP: Mexikóban megtanultam, hogyan kell készíteni és enni kígyót, tarantulát, hangyákat és kukacot. Egyszer, amikor Peruban jártam és egy hétig indiánokkal éltem, ők megtanították nekem, hogyan kell megtisztítani és elkészíteni vad kutya lábat! Tudom, őrülten hangzik... az is volt! :)

MF: Mi a legfurább étel, amit ettél Magyarországon?
PP: Túró Rudi! Soha nem gondoltam volna, hogy túrót fogok enni csokoládéval. Zamárdiban ettem egyszer sertést, aminek nagyon fura íze volt és nagyon zsíros.

MF: Mi hiányzik Mexikóból?
PP: Az időjárás, az ételek, a fűszerek, tacos, a barátaim is persze. :) Hiányzik még a chili és a friss tengeri herkentyűk.

MF: Készítettél már olyan ételt, ami nagyon különleges volt és sikere lett?
PP: Sok érdekes ételt főztem már. Az egyik ilyen a száraz leves, amelyben nincsen folyadék és olyan a halmazállapota, mint a homoknak. Persze lével tálaljuk. Ez éppen libamáj leves volt egy leheletnyi borral (molekuláris gasztronómia formájában).

MF: Kedvenc magyar ételed?
PP: Szeretem a kolbászt és a tojásos galuskát. Furának tartom a cukros-vizes-ecetes öntetet a salátán, de azért ízlik. :)


MF: Kedvenc mexikói ételed?
PP: Nagyon sok kedvenc ételem van, de a legjobban a tacost szeretem, meg a sopes-t és a rajas-t. Annyira csípősek, hogy utánuk a szám vízért kiált! :)

MF: Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tőled tanulni az órán? Mivel várod a tanulni vágyókat? 
PP: Megtanulhatják tőlem, hogy milyen a valódi mexikói konyha, ugyanis az itteni éttermek ezt nem igazán mutatják be pontosan. Sokan azt hiszik, hogy a mexikói konyha csak csípős ételekből áll. Ezt a sztereotípiát is le fogjuk bontani. Izgalmas lesz az óra, ígérem!

***

Mexikói fiesta Patricio-val - 2011. december 2., 18:00 - 21:00


2011. november 15., kedd

WAMP Spájz


A tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén megint megrendezésre kerül november 26-27-én a WAMP Spájz 2 napos gasztro vásár. Igazi kézműves gasztronómiai vásár lesz olívaolajokkal, lekvárokkal, sütikkel, csokikkal, szakácskönyvekkel és fantasztikus workshopokkal!

Lássuk mivel csalogat bennünket ez a Spájz...


6 szekció lesz a vásáron (minden szekciót egy-egy stylist rendez be a szekció vezető motívumai alapján):
- Dunszt: lekvárok, szörpök, savanyúságok
- Szalonspicc: kézműves sör, borok, pálinka, koktél
- Állati: hal, hústermék, sajt
- Édes: sütemény, csokoládé
- Friss: Zöldség-gyümölcs, kenyér
- Vegyespolc: kávé, tea, készételek, fűszerek, olajok, ketchup

A Makifood Főzőiskola jelen lesz saját standjával egész hétvégén, ahol ajándékutalványokat és Treehugger Dan fair trade kávéit és csokoládéit fogjuk árusítani. 

Chef Maki szombaton fog tartani sushi workshopot 12:00-től 12:30-ig, amelyen a nézők megismerhetik a különböző sushi fajtákat, történetüket és elkészítési módjukat. Senki se számítson arra, hogy olyan sushit fog Maki készíteni, ami a hazai éttermekben kapható!

Helyszín: Millenáris B csarnok, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
Időpont: 2011. november 26-27., 10:00 - 18:00

* Várunk benneteket sok szeretettel! *


2011. november 7., hétfő

Kerek csoki, kocka csoki, szögletes csoki... - Interjú Wagner Bea bonbon készítővel



Beával készítettünk interjút, a Keserédes Csokoládé bolt tulajdonosával. Csupa-csupa finomság kapható az üzletében. Kedvencünk a chilis trüffel, amellyel már díjat is nyert és Zazzi, a szálkásszőrű tacskó, aki a Keserédes őrző-védője. Nem támad, csak csábít, a tekintetével... :)

MF: Bemutatnád magad röviden, hogy mivel foglalkozol, mit csinálsz?
WB: Kézműves csokoládékat készítek a magam és a mások örömére. 12 éven át újságíróként dolgoztam, ám egyszer csak elég lett belőle. Egy merész váltással belefogtam a csokoládé készítésbe, és ma egy pici boltot és egy manufaktúrát vezetek.

MF: Hogy kerültél kapcsolatba a csokoládéval?
WB: Először külföldi útjaimon - Belgiumban, Olaszországban - kóstoltam olyan csokoládékat, amelyek  alig hasonlítottak az általam itthon megismert tömegtermékekhez. Aztán itthon már tudatosan kerestem a kiváló csokoládékat. Szerencsére találtam is.

MF: Mikor döntötted el, hogy csokoládé készítő leszel és nyitsz egy kis üzletet?
WB: Négy évvel ezelőtt. Valami kézzel fogható elfoglaltságra vágytam. Eleinte csak árusítottam a mások portékáit, ma már magam készítem a boltunkban kapható bonbonokat és táblás csokoládékat.


MF: Mi az csoki filozófiád, ha van ilyen? :)
WB: A tökéletes ízharmónia elérése a cél.  Prémium kategóriás csokoládékat használok, amelyeket válogatott gyümölcsökkel, fűszerekkel, italokkal párosítok. Ez a párosítás azonban soha nem öncélú. Nem készítek pl. szalonnás csokit csak azért, mert az trendi.

MF: Mire számíthatnak a hallgatók, cheftanoncok; mit fognak tőled tanulni az órán? Mivel várod a tanulni vágyókat?
WB: A csokoládé kényes alapanyag. Ennek az alapanyagnak a megmunkálását mutatom meg, és miután a technológiát megtanultuk, azonnal készítünk is néhány finomságot - pl. karácsonyi csokitallérokat,  trüffelgolyókat és karácsonyfa alakú csokinyalókákat.

***

Keserédes csokigyár - 2011. december 10., 18:00 - 21:00

Bea órájára weblapunkon tudtok regisztrálni.


2011. november 4., péntek

Taste of Japan - Chef Maki főzőshowja az A38 hajón



Az a megtiszteltetés érte főzőiskolánkat, vagyis Chef Makit, hogy felkérték, tartson egy japán főzőshowt az A38 hajón. Maki a főzést nem a munkaigényes és származásából oly’ logikusnak tűnő szusi irányából közelíti meg. A gyors, finom és egészséges konyha alapjait tanítja, mert tökéletes alapanyagokból és egy kis szakácsi szívből pillanatok alatt csodás dolgok születhetnek.


Ezúttal egy főzőshow keretein belül invitálja a résztvevőket izgalmas kulináris utazásra a japán gasztronómia rejtelmeibe a hajó különleges éttermében. A welcome drink után a vendégek természetesen megkóstolhatják az elkészített étel különlegességeket.


Menü:

手毬寿司(スモークサーモン) (Temarizushi) - Labda formájú rizsgolyó füstölt lazaccal

季節の野菜みそ汁 (Kisetsu no Yasai Misoshiru) - Miso leves idényzöldségekből

海老しんじょう (Ebi Shinjou) - Olajban sült rákpogácsa

春菊のごまあえ (Shungiku no Gomaae) - Krizantém szezámöntettel

串カツと味噌だれ (Kushikatsu to Misodare) - Sertésnyárs miso szósszal

ミニどら焼き (Mini Dorayaki) - Édes babbal töltött tészta tallérka

Időpont: 2011. november 25., 18:00
Helyszín: A38 hajó, Petőfi híd, budai hídfő

Jegyek korlátozott számban az A38 hajó honlapján vásárolhatóak.

Sok szeretettel várunk mindenkit!