2011. szeptember 27., kedd

Rántott zöld paradicsom lime gribiche mártással


A paradicsomok szépen lassan beérnek, de ha már nem lesz idejük ezt megtenni, az sem baj. Zöld paradicsomból kiváló könnyű ebédet vagy vacsorához előételt készíthetünk egy finom mártás kíséretében.

Rántott zöld paradicsom lime gribiche mártással

Hozzávalók a rántott zöld paradicsomhoz:
- 3-4 db zöld paradicsom, 1 cm-es szeletekre vágva
- 1/2 csésze liszt
- 1 db tojás, felverve
- 1 csésze zsemlemorzsa, egy csipet sóval összekeverve
- olaj a sütéshez

Hozzávalók a lime gribiche mártáshoz:
- 1 db lime, héja és leve
- 2 db főtt tojás, sárgája villával összetörve, a fehérje felaprítva
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál kapribogyó, felaprítva
- 1 db kis kovászos uborka, felaprítva
- 1 teáskanál petrezselyem, felaprítva
- 1 teáskanál tárkony, felaprítva
- 1 teáskanál metélőhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál majonéz
- só, bors

Először lisztezzük be a paradicsom szeleteket, majd forgassuk meg a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Mártsuk újra a tojásba, majd a zsemlemorzsába, hogy dupla réteget képezzünk. Olajban süssük ki, amíg aranybarnák lesznek és tálaljuk. 

A mártáshoz keverjük össze a tojássárgáját a majonézzel, mustárral és lime levével. Adjuk hozzá a többi alapanyagot, sózzuk, borsozzuk.




2011. szeptember 23., péntek

Közösségi Kertek Budapesten

Júliusban tettünk közzé itt a blogon egy videót egy New Yorkban megvalósított közösségi kertről, amelyet egy raktár tetőteraszán hoztak létre. Meg is jegyeztük, hogy milyen jó lenne egy hasonló kezdeményezés Budapesten. Örömmel tudatjuk, hogy ez elindult a Kortárs Építészeti Központ szervezésében és reméljük jövő tavasszal teljes erőbedobással fognak a kertekbe kilátogatók a nyárra készülni.

Íme a videó, amit nyáron készítettek a Lecsós Kert létrehozásáról. Gratulálunk a látványos, kreatív kert létrehozásához! Hajrá!


A budapesti Közösségi Kertekről részletesebben itt olvashattok.




2011. szeptember 17., szombat

Elindult a Makifood őszi szemesztere

Csütörtökön nyílt napunkkal hivatalosan is elindítottuk az új szemesztert a Makifood Főzőiskolánál. A nyílt napot már az új helyszínen (Budapesti Gazdasági Főiskola, Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar) tartottuk, ahol az érdeklődök betekintést nyerhettek azokba a tankonyhákba, ahol ezentúl az oktatás fog folyni. 

A főiskolával kötött stratégiai együttműködési megállapodás értelmében ezentúl a Makifood magas színvonalú házi gourmet órái és egyedülálló gasztronómiai tanfolyamai komoly infrastruktúrális és akadémiai támogatást kapnak. A diákok, tanulni vágyók ezentúl több száz négyzetméteren 2+1 tankonyhában tanulhatnak, így változatosabb órarendet ígérünk és  "konyhacsatákat" is rendezhetünk. Kiemeljük, hogy a Makifood számára a jövőben is fontosabb a minőségi oktatás a futószallag szerű helyett, ezért nem tervezzük az óraszám drasztikus növelését. Mindazonáltal örülünk annak, hogy diákjaink professzionális oktatatói konyhákban, tágasabb terekben tudnak főzni, sütni és tanulni.

Csapatépítő konyha, ahol 30 fő feletti főzéseket is tudunk tartani

Vendégtanári karunk is bővül az új szemeszterben. Körünkben üdvözöljük Rezi Györgyöt, aki 30 évesen nyitotta meg Budapest első görög vendéglőjét, amit egy spanyol, egy indiai és egy tengeri halas követett. Legújabb éttermében, a Serpenyős Vendéglőben nagyon fontos a kiváló minőségű, helyi termelőtől, gazdától való alapanyag beszerzése. György szerint a kézműves módszerekkel készített élelmiszer lehetővé teszi az érzékeny, finom feldolgozást.

Kaldeneker György és Raj Ráhel továbbra is vendégtanáraink maradnak. Gyuri az őszi szemesztert egy kenyérsütős, zöldséglekváros, chutney készítős órával kezdi, Ráhel pedig továbbra is a zsidó konyha rejtelmeibe vezeti be a diákokat szülei gőzölgő konyhájából, generációkon át öröklődő receptekből építkezve.

Chef Maki megbeszélést tart a kuktákkal az új helyszínen

Legnépszerűbb óráink - Alap késtechnika, Sushi workshop, Japán házi konyha - mellett újdonságokat is beépítettünk az órarendbe. Óráinkat folyamatosan bővítjük, ezért érdemes visszajárni weboldalunkra vagy feliratkozni hírlevelünkre, hogy az újdonságokról első kézből értesüljetek.

Őszi órarendünk weboldalunk található, ahol regisztrálni is tudtok új óráinkra.

Sok szeretettel várunk Benneteket!

Főzésre fel! :)




2011. szeptember 15., csütörtök

ÚJ HELYSZÍNEN a nyílt nap

Az új szemeszter nem csak új órákat és értékes tapasztalatot tartogat számotokra, hanem egy új helyszínt is. Az évek során kinőttük régi konyhánkat, így új helyre költöztünk a belvárosban, a Budapesti Gazdasági Főiskola - Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karának épületébe. Szeptembertől a Makifood Főzőiskola három konyhával vár Benneteket!

Mai ingyenes nyílt napunkra még van néhány szabad hely, amelyre weboldalunkon tudsz regisztrálni. Sok szeretettel várunk az új helyszínen (1054, Budapest, Alkotmány u 9-11.), ahol finom frissítők és ropogtatni valók mellett kérdezhetsz Chef Makitól és megismerkedhetsz az őszi szemeszter részletes programjával, megtekintheted az új konyhákat.




2011. szeptember 12., hétfő

Vegán kukorica krémleves


A kukoricának még éppen szezonja van, így frissen elkészíthető ez a finom, sűrű leves. Fél óra alatt össze lehet dobni egy könnyű, különleges vacsorának hétköznapokon, amikor az egész napos rohangálás miatt már elfáradtunk és csak egy finom egytálételre vágyunk.

Vegán kukorica krémleves

Hozzávalók (4 személyre):
- 1/4 (kb. 10 cm-es) póréhagyma (vékony karikákra vágva)
- 4  cső friss kukorica (a kukoricaszemek levágva a csőről)
- 1/2 l víz
- 1/2 teáskanál chilipor
- 3/4 teáskanál római kömény
- 1 és 1/4 teáskanál só
- egy csipet bors
- 1/2 csésze friss koriander gyenge szára és levelei plusz egy kevés a tálaláshoz
- 3/4 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/4 teáskanál füstölt pirospaprika (a spanyol konyha fűszere, pimentón de la Vera) plusz egy kevés a tálaláshoz
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj

Melegítsük fel az olívaolajat egy lábasban, adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és pirítsuk, amíg egy kicsit karamellizálódni kezd. Adjuk hozzá a kukoricát, a vizet, a chiliport, a római köményt, a sót meg a borsot, és forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük 8-10 percig. Zárjuk el alatta a gázt, adjuk hozzá a koriandert, a citromlevet és a pirospaprikát. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük, amíg sűrű, de még egy kicsit darabos nem lesz. (Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet). Ha szükséges, még ízesítsük sóval, borssal, és tálaljuk melegen füstölt pirospaprikaval, szórjuk meg korianderlevéllel.



2011. szeptember 6., kedd

Vissza a gyökerekhez, a kezdetekhez

Egy tanulságos videót találtunk az interneten, amit szeretnénk veletek megosztani. Annak ellenére, hogy ez egy cég reklámfilmje, a mondanivalójával nagyon is egyetértünk. Több magyarázatot nem igényel, érteni fogjátok! :)

Talán annyit még, hogy a videót aláfestő zene is jó választás volt. Coldplay "The Scientist" című számát dolgozta fel a videóhoz a híres country énekes, Willie Nelson. 



2011. szeptember 1., csütörtök

Őszi szemeszter indító nyílt nappal


El sem hisszük milyen gyorsan telik az idő... még pontosan emlékszünk tavaly őszi nyílt napunkra, erre most hirdetjük az ideit. A nap most már nem forró, de még melengető sugarai reménykeltőek... van esélyünk a vénasszonyok nyarára.

A nyár számunkra nemcsak a pihenést, hanem a megújulást is jelentette. Összegeztük az elmúlt év tapasztalatait, kidolgoztuk az előttünk álló őszi szemeszter órarendjét, tematikáját. Néhány újdonsággal is szolgálni fogunk, de mindent a maga idejében...


Szokásunkhoz híven nyílt nappal indítjuk ezt a félévet is. Látogass el Te is hozzánk 2011. szeptember 15-én csütörtökön 17 vagy 18 órakor kezdődő ingyenes nyílt napunkra, ahol finom frissítők mellett kérdezhetsz Chef Makitól és megismerkedhetsz az őszi szemeszter részletes programjával.

Alakítsd ízlésednek megfelelően a Makifood órarendjét! Ha például betelt az óra, amire jelentkezni szeretnél, vagy nem látod kedvenc ízvilágodat képviseltetni tematikáink között, jelezd felénk a nyílt napon, és mi örömmel beépítjük ötleteidet, kívánságaidat óráinkba.

Kérjük, hogy részvételi szándékodat a nyílt napon egy regisztrációval erősítsd meg az alábbi linken: itt