2011. augusztus 22., hétfő

Mit jelent új vegetáriánusnak lenni?


A Vegetáriánus Fesztivál közeledtével (augusztus 27-28.) érdemes egy kicsit a vegetáriánus táplálkozás mögé néznünk. A fesztivál is nagyon sok érdekes előadást, beszélgetést ígér, így érdemes lesz kilátogatni és szétnézni egy kicsit nem csak a vegáknak, hanem a húsevőknek is. :)

Interjúnkban Makit az új vegetáriánus konyháról és órájáról faggatjuk.

MF: Mit jelent az új vegetáriánus konyha?
M: Amikor először Magyarországra jöttem, vegetáriánus voltam (jelenleg egy kevés halat és húst fogyasztok) és semmi mást nem tudtam az éttermekben kérni csak rántott sajtot, rántott gombát, karfiolt és rántott padlizsánt valamilyen krumplis vagy rizskörettel, esetleg főzelékkel és jó esetben friss salátával. Kicsit megijedtem, hogy mi lesz velem, ha itt vegetáriánus konyha alatt csak ezt ismerik. Aztán beindult a vegetáriánus “forradalom”, akkor meg azt vettem észre, hogy sokan mindenáron pótolni akarják a valódi húst valamilyen “növényi hússal” (pl.: szejtán) vagy gabonakolbásszal. Nem szeretek húspótlókat használni, hogy egy ételnek elkészítsem a húsmentes változatát. Amikor elindítottuk a főzőiskolát, elhatároztam, hogy megmutatom a tanulni vágyóknak, hogy a vegetáriánus konyha sokkal-sokkal izgalmasabb, mint ahogy beszélnek, írnak róla. Célom bemutatni, hogy egy kiegyensúlyozott vegetáriánus/vegán étel is lehet finom, élvezetes, jó ízű.


MF: Mi az, amit még megváltoztattál?
M: Igyekszem minél kevesebb tejterméket is használni. Észrevettem azt, hogy Magyarországon a vegetáriánus konyhában nagyon sok tejterméket használnak fehérje pótlásra. Új vegetáriánus óráinkon olyan ételeket készítünk, amelyek mind a húsevőknek, mind a vegetáriánusoknak új ízélményeket nyújtanak és egyben táplálóak is. Főleg a húsevők szoktak rácsodálkozni egy-egy ételre, mert nem gondolják, hogy ez a konyha ilyen meglepetéseket tartogathat még számukra is. Hangsúlyozom, hogy nem az a célom, hogy rábeszéljem a húsevőket a vegetáriánus konyhára, csak szeretném megmutatni, hogy egy étel hús nélkül is lehet mennyien finom. :) Az étel prezentálása is nagyon sokat számít persze.

MF: Mit jelent az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás számodra?
M: Számomra az a kiegyensúlyozott táplálkozás, amit a testet, a lelket és a szellemet is táplálja.


MF: Mit gondolsz, miért jó új vegetáriánusnak lenni?
M: Nem gondolom, hogy ez új vagy régi dolog. Azért használtam az “új” szót mint jelzőt, hogy érzékeltessem, ez nem a hagyományos vegetáriánus étkezés, amelyet többen megszoktak. A vegetáriánus étel ízletes, szépen tálalható és nem vált ki belőled olyan érzést, hogy "Bárcsak egy hamburgert ettem volna!". :) Gyertek el az óránkra és akkor megtudjátok! :)

***

Őszi szemeszterünk "Új vegetáriánus" órája 2011. október 29-én lesz. Jelentkezni az órára weblapunkon tudtok. 


2011. augusztus 10., szerda

Mire jó a késtechnika?


Főzőiskolánk egyik legnépszerűbb órája az "Alap késtechnika". Nem csoda tehát, hogy az őszi szemeszterünk első késtechnika órája már betelt. Ígérjük, hogy azok se maradnak le az óráról, akik még jelentkezni szeretnének, ugyanis bővíteni fogjuk az őszi órarendünket, csak még tárgyalunk új tanárokkal és időpontokat egyeztetünk. Szóval az órarend színesedni fog még sok-sok új órával, többek között késtechnikával is.

Akkor vágjunk is a közepébe...

Maki elmondása szerint a jó kés éles, jól illik a kézbe. Ezek az alapok. Ha megtanuljuk még a helyes vágási, aprítási technikákat, akkor többet nem fog előfordulni, hogy könnyes szemekkel vágjuk a hagymát. És igen, a hagymapucolásnak is vannak trükkjei, amelyek segítik további munkánkat a konyhában.

MF: Miért fontos megtanulni a jó késtechnikát?
M: Mert a jó technika megváltoztatja főzési stílusunkat - vagyis sokkal jobbak leszünk! Ezenkívül segít az általános főzési technikák megértésében is.


MF: Hol és mennyi idő alatt tanultad meg ezeket a technikákat?
M: Én állandóan tanulok és ez életem végéig tartani is fog. Először egyébként az édesanyámtól tanultam vágni, aprítani, aki szintén tanított egy főzőiskolában. Ezután New Yorkban a Natural Gourmet Institute-ban tanultam meg egyre többet és többet, majd a munkáim során tökéletesítettem a tudásomat. Ha egy első osztályú állandóan forgalmas étteremben dolgozol, ahol nagyon kevés idő áll rendelkezésedre az előkészítésre, akkor jó esélyed van arra, hogy folyamatosan fejlődj, egyre gyorsabbá és precízebbé válj. Én is ezt tettem. Egy jó késtechnikatudás még segíthet is abban, hogy munkát találj magadnak ezen a pályán.

MF: Melyik a te kedvenc késed?
M: Egyik kedvencem egy japán zöldségvágó kés, a santoku és a Nenox. A santoku pengéje általában 13-20 cm hosszú. A santoku szó maga azt jelenti: “a három erény”, utalva ezzel arra a három vágási technikára, amelyek ezzel a késsel a legjobban elvégezhetők: szeletelés, kockára vágás, nagyon apróra vágás/darálás. Kiváló kés, tényleg élvezet vele dolgozni.


MF: Melyek azok az alapinformációk, amelyekkel jó tisztában lennünk a késeket és a technikákat illetően?
M: Érdemes megtanulni, hogyan lehet élesíteni a késeket. Ne aggódjunk azonban, ha ezt mégsem tudjuk, mert a késeket mindig elvihetjük egy profi késélezőhöz. Fontos megtanulni, hogy hogyan vágjuk a zöldségeket különböző formákra és méretekre, attól függően, hogy mit készítünk belőlük. A zöldségek jobban, gyorsabban főnek/sülnek meg, ha a megfelelő technikával vágtuk, aprítottuk fel. Ha az alapokkal tisztában vagyunk, akkor megtanulhatunk olyan "puccos dolgokat" vágni, mint a julienne, a fine julienne, a japán julienne, a batonnet, valamint az igen praktikus fermiere.



2011. augusztus 5., péntek

Gasztroblogger konferencia Londonban


Jövő hétvégén augusztus 12-14-ig rendezik meg Londonban Európa legnagyobb gasztroblogger konferenciáját, a Food Blogger Connect-et. Az eseményen számos híres nemzetközileg ismert blogger, fotós, szakácskönyv szerző, chef, szakújságíró fog előadást és workshopokat tartani. Csak, hogy néhányat említsünk a nevek közül: Béatrice Peltre, a La Tartine Gourmande blog írója; Fiona Beckett, a Guardian étel és bor rovatának vezetője; Todd Porter és Diane Cu, a White on Rice Couple blog sikeres szerzőpárosa és fotósok; Jaden Hair, a Steamy Kitchen nagy sikerű blog írója, a The Steamy Kitchen könyv szerzője vagy Anjun Anand, számos szakácskönyv szerzője és az indiai konyha elismert szakértője; és még hosszan sorolhatnánk.

Egyik kuktánk részt fog venni a konferencián, így beszámoló várható az eseményről itt a blogunkon is.

Jó lenne, ha hasonló konferencia, workshop itthon is megrendezésre kerülne egyszer!


2011. augusztus 2., kedd

Vegetáriánus Fesztivál és főzőverseny



Egy számunkra kedves programra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden évben megrendezik a Vegetáriánus Fesztivált, az idén sem lesz ez másképp. Nagyon sok hasznos előadás lesz, amelyek az alábbi témákat érintik: élelmiszerbiztonság, a kiegyensúlyozott vegetáriánus diéta, az élő ételek bevezetése a mindennapokba, a méz gyógyhatásai, stb. Ezenkívül bemutatók, workshopok és egy vegetáriánus főzőverseny fogják színesíteni a fesztivált. 

Mivel a Makifood is híve az egészséges, vegetáriánus, vegán táplálkozásnak, ezért örömmel osztjuk meg veletek az infót, remélve azt, hogy minél többen jelentkeztek a versenyre, amely bemutatja majd a vegetáriánus táplálkozás sokszínűségét... vagyis azt, hogy van élet a rántott gombán, rántott cukkinin és rántott sajton túl is.

Ha szeretsz otthon főzni, új ételeket kitalálni, szeretnéd megosztani főzőtudományodat másokkal is, és ha van egy jó recepted, akkor most van itt az ideje, hogy megoszd velünk. Szeretnénk, ha igazán egyedi, ízletes receptek kerülnének majd bemutatásra.

A verseny menete:
A versenyben bárki részt vehet, aki nem foglalkozik hivatásszerűen a főzéssel. Fontos: legyél lelkes és kreatív. Először is 2011. augusztus 7-ig küldd el a recepteket, amivel nevezni szeretnél a fozoverseny@egeszsegvar.hu email címre. Mi a 20 legígéretesebbet meghívjuk a Vegetáriánus Fesztiválra, ekkor már a készételt kell elhoznod magaddal.

A második kör a fesztivál másnapján, 2011. augusztus 28-án, vasárnap, reggel 10 órakor kezdődik. A beválogatott 20 étel ezen a napon kerül bemutatásra a "Hogyan készül?" standon. Kérjük, hogy az ételekből egy-egy adagot hozz, és egyszer használatos (műanyag) tányérokra, tálakra tálald, mivel a tálalásra felhasznált eszközöket nem áll módunkban visszaadni. (Eredményhirdetés és díjátadás 2011. augusztus 28-án este, a tombola előtt lesz.)

Mivel lehet nevezni?
A menü 2 fogásos, lakto vegetáriánus* vagy vegán *legyen:
1. Egy főétel körettel vagy egytálétel.
2. Egy saláta vagy édesség (csak egyik a kettő közül).

* A lakto vegetáriánus ételek az állati eredetű alapanyagok közül legfeljebb tejet, tejterméket (sajt, vaj, tej stb.) tartalmaznak, tehát tojást, halat, szárnyasokat nem. A vegán ételek kizárólag növényi eredetű alapanyagokat tartalmaznak

Ki nevezhet?
Bárki, aki nem hivatásos szakács vagy más vendéglátásban dolgozó ember. Tehát mindenki, aki nem hivatásszerűen foglalkozik főzéssel.

Hogyan lehet nevezni?
2011. augusztus 7-ig küldd el a fozoverseny@egeszsegvar.hu email címre jelentkezésed, elérhetőségeidet és a recepteket, amiket szeretnél megfőzni, sütni.

Kikből áll a zsűri?
Dóka Róbert (a VegaFOOD ügyvezetője), Jakus Orsolya (a fesztivált szervező Egészség-vár Alapítvány elnöke), Ludassy Katalin (Bioverzum Kft.), Nagy Zita (gasztroblogger), Tóth Ramóna (a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ munkatársa).

A zsűri több szempont szerint fog értékelni:
– illat
– látvány, fantázia
– recept különlegessége, eltérése a megszokottól
– megfelelő ételtársítások, egészséges alapanyagok
– és természetesen, ami a legfontosabb az ÍZ

Mik lesznek a nyeremények?
Az első 3 helyezettet tárgyi nyereményekkel és oklevéllel jutalmazzuk:
1. helyezett: egy kétszemélyes hétvége teljes ellátással a Bioenergetic könyvkiadó piliscsabai ökopanziójában;
2. helyezett: 4 személyes melegentartó tálalókészlet;
3. helyezett: az AMC sokoldalú főzőrendszer konyhai eszközei.
A 4-10. helyezettet oklevéllel ismerjük el.

Jelentkezésed és esetleges kérdéseid a fozoverseny@egeszsegvar.hu e-mail címre várjuk!

a Vegetáriánus Fesztivál szervezői

***
Fesztivál időpontja: 2011. augusztus 27-28., mindkét nap 10-18 óra között.

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ, volt Pataky Művelődési Központ (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.).

A Vegetáriánus Fesztivál programjairól további információk az Egészség-Vár Alapítvány weblapján olvashatók.