2011. július 28., csütörtök

Vegán ázsiai szezámmagos gombócok


Ezt akár fánknak is nevezhetnénk, de akkor mindenki februárra és a farsangi időszakra gondolna. Bár az időjárást elnézve akár február is lehetne. Ilyenkor jó kisütni ilyen kis gombóckákat, a lehűlt lakásban egy vékony takaró alá bújni, majszolgatni a gombócokat és meleg csokis teát inni hozzá. Ugye ti is erre vágytok? :)

Vegán ázsiai szezámmagos gombócok

Hozzávalók:
- 2 csésze bio finomliszt, szitálva
- 1/2 csésze bio teljes kiőrlésű liszt, szitálva
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 3/4 csésze sucanat (finomítatlan nádcukor)
- 2/3 csésze víz
- 2 evőkanál kókuszzsír, olvasztva
- fehér szezámmag
- olaj a sütéshez

Egy tálban keverjük össze a liszteket, a sót és a sütőport. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat - a cukrot, a vizet és a felolvasztott kókuszzsírt - egy habverővel. Adagokban öntsük a száraz hozzávalókat a nedveshez, és jól keverjük el a tésztát. Egy vizes kanállal szedjünk ki egy keveset a tésztából, forgassuk meg szezámmagban, és süssük ki a szezámmagos fánkokat olajban, amíg aranybarnák lesznek.


2011. július 21., csütörtök

A palackozott víz története

Egy korábbi bejegyzésünkben már boncolgattuk a témát, vagyis, hogy a PET palackok mennyire szennyezőek, hány százalékukat hasznosítják újra, stb. Találtunk egy olyan videót a témával kapcsolatban, amit a Nemzetközi Víz Világnapjára készítettek az alkotók tavaly. Egy rövid "rajzfilmben" mesélik el a palackozott vizek történetét, azt, hogy hogyan veszik rá az embereket arra a nagy cégek, hogy megvegyék a termékeiket, hogy mennyire nem környezetbarátok ezek a palackok, stb.

Érdemes 8 percet szánni arra, hogy megnézd a videót (feliratozva van magyarul) és elgondolkozz... 


Ha véleményed van a témával kapcsolatban, ne habozz megosztani velünk egy kommentben! :)


2011. július 12., kedd

Zöldséges timbale


A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Ezt az ételt kapcsos formában is el lehet készíteni, sőt a háztartások többségében így készül. Rétegezett ételről van szó, rengeteg variációban, készülhet húsos és zöldséges változatban is. Maki egy zöldségeset készített el nektek.

Igazi nyári eledel a padlizsánnal, cukkinivel, paradicsommal készült étel. Igaz a sütőt be kell kapcsolni hozzá, de, ha egy hűvös reggelen készítjük el nem fogunk megsülni! :)

Zöldséges timbale

Hozzávalók:
- 2-3 darab cukkini, vékonyra szelve
- 2 darab padlizsán, vékonyra szelve
- 2-3 paradicsom, vékonyra szelve
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
- 1 teáskanál friss kakukkfű
- 3 evőkanál reszelt ementáli sajt
- extra szűz olívaolaj
- só, bors

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Melegítsünk fel egy grillserpenyőt. Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat. A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal. Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk. 


2011. július 7., csütörtök

Gazdálkodni így is lehet! Egy raktár tetőteraszán...

Már mi is gondolkodtunk rajta, hogy milyen jó lenne egy kert valahol Budapest belvárosában, de valahogy még is eldugva a zajtól, a szmogtól, a járókelők pillantásaitól. Találtunk néhány jó példát, amely inspirálhat sokakat! New Yorkban, az USA hatalmas metropoliszában több példa is akad a mezőgazdasági tetőgazdálkodásra. Hihetetlenül hangzik, ugye? Pedig nem az!

A Brooklyn Grange és az Eagle Street Rooftop Farm két nagyon jó példája annak, hogyan működhet biogazdaság hatalmas városban is, csak éppen mondjuk egy régi raktárépület tetején önkénteseket is bevonva a munkába. A farmokon termelt zöldségek közel 20 centiméter mély, speciális talajban gyökereznek. A Rooflite könnyített szervesanyag-keverék, amelyben apró kavicsszemek vannak. Utóbbiak lassan lebomlanak, ásványi anyagokkal gazdagítva a talajt. A termesztett zöldségek skálája igen nagy és olyan mennyiségű, hogy termelői piacokra (farmers market) is tudják hordani, így népszerűsítik a "Farm to Table" mozgalmat, vagyis, hogy a termőföldről egyből az asztalra kerüljön az étel.


Az első hazai közösségi kertek egyike, a FöldKelte mozgalom Budapesten, Békásmegyeren található néhány eltökélt embernek és egy orvos házaspárnak köszönhetően. Reméljük a jövőben egyre több ilyen kezdeményezésről fogunk hallani!

* Gazdálkodásra fel! *

Még több infó és csodás képek:
- La Buena Vida Blog: Farms - Eagle Street Rooftop Farm


2011. július 4., hétfő

Nyári szünet

Kép: innen

Múlt héten szombaton lezajlott tavaszi-nyári szemeszterünk utolsó órája és ezzel egy rövid időre visszavonulunk, hogy élvezzük a nyári szünet nyújtotta előnyöket, noha az időjárás még nem olyan, amilyet szeretnénk! Közben azért dolgozunk egy keveset és előkészítjük a terepet az őszi-téli szemeszterre. Hamarosan publikáljuk weboldalunkon az új szemeszter néhány óráját, amely bővülni fog természetesen. A jó hír az számotokra, hogy augusztus 20-ig 1000 Ft-os kedvezménnyel 8900 Ft-ért tudtok regisztrálni 9900 Ft helyett az új órákra. 

Facebookon, Twitteren és itt a blogunkon továbbra is aktívak maradunk és nem hagyunk benneteket receptek, gasztro hírek és érdekességek nélkül.

Kellemes nyarat, aktív pihenést és jó főzőcskézést kívánunk minden Olvasónknak!