2011. február 25., péntek

Tavaszi újdonságaink és TV2 forgatás a Makifoodnál


Ugyanúgy, ahogy sokan, mi is nagyon várjuk már a tavaszt, amikor végre kisüt a nap, hosszabbak a nappalok, melegszik a levegő, könnyebben öltözhetünk és az utcán sétálva érezni lehet a friss, zöld, megújuló természet illatát. A piacon megjelenő első tavaszi hírnökökre - zöldségekre - pedig már egyenesen fáj a fogunk - ezt várjuk a legjobban.

Ezekhez az érzésekhez igazítottuk tavaszi órarendünket is. Nagyon sok izgalmas újdonsággal várunk. A meglévő népszerű óráink mellett csak a legérdekesebbeket említjük: a reggelitől kezdve, a sushi workshopon át a tex-mex, valamint a délkelet-ázsiai konyháig, az izakaya-ig (japán kiskocsma fogások), az ázsiai tésztagyárig és az újdonsült húsvéti fogásokig biztos találsz olyat, amire azt mondod: "Igen, nekem ott a helyem, ezeket szeretném megtanulni elkészíteni!"

A tradicionális, házi konyhát továbbra is szem előtt tartjuk, figyelünk a szezonalitásra, hogy különleges, mégis egyszerű, egészséges és finom ételeket készítsünk kiváló minőségű alapanyagokból veled és a többi chef tanonccal együtt. Ez Chef Maki ételfilozófiája. Megtanítjuk, hogyan változtass mindennapi étkezéseiden, hogy egészségesebben élj, hogy egy-egy különlegesebb alapanyagot hol érdemes beszerezni. Óráink kis létszámúak (max. 10 fő), oldott hangulatúak és igazán családias környezetben zajlanak, minden cheftanonc részt vesz az ételek elkészítésében.

Csapó 2!

A napokban újabb stáb, a TV2 forgatott iskolánkban. A riportban Makit az egészséges táplálkozásról faggatták és bepillantottak egy óránkra is. A TV2 Magellán című műsorában adják le a riportot 2011. február 26-án szombaton este fő műsoridőben 19:05-kor. Ne felejts el nézni bennünket!

Minden óránk így zárul :)

Még több információt óráinkról, a regisztráció menetéről, a fizetés módjáról weblapunkon találsz. Bármilyen kérdésre nagyon szívesen válaszolunk a makifoodreg@gmail.com címen.

*****

Legyél rajongónk a Facebook-on, ahol érdekes és hasznos információkat tudhatsz meg az általunk készített ételekről, tanfolyamainkról, a nagyvilág gasztronómiai trendjeiről, valamint különleges és egészséges recepteket osztunk meg rajongóinkkal! Örömmel fogadunk olyan fotókat is, amelyek bemutatják a Chef Makitól tanult receptek, ételek otthon elkészített változatait!

Legyél követőnk a Twitter-en, ahol a leggyorsabban osszuk meg érdeklődőinkkel saját videó receptjeinket, az óráinkon készült képeket, gasztro érdekességeket és híreket a nagyvilágból.


2011. február 21., hétfő

Forgatás a Makifoodnál

Két hete újabb csapat forgatott a Makifoodnál. Nem árulunk zsákbamacskát, ugyanis a fényképekből elég könnyen kitalálhatjátok, hogy kik jártak nálunk. Igen, a TV Paprika. Volt sminkelés, fotózás, forgatás, beszélgetés, sütés, főzés és kóstolás. A képek is tanúsítják, hogy igen jó hangulatban telt el a délután. Hogy pontosan mikor kerül adásba a műsor, azt még nem tudjuk, de amint információt kapunk róla, tudatjuk veletek. 

Sminkelés

Kíváncsiskodó operatőrök

Világítás belőve

Bede Róbert és Maki már a képernyőn

Diskurzus 1.

Mindjárt készen vagyunk!

Okonomiyaki (japán lepény) bonito pehellyel a tetején

Diskurzus 2.

Valami nagyon mókás lehetett :)


Mindjárt eszünk :)


A várva várt kóstolás


2011. február 18., péntek

Ízelítő Japánból (3. rész)

Van még a tarsolyunkban egy-két izgalmas fotó, amit Japánban készítettünk és szeretnénk veletek megosztani. Ahogy a képekből is látjátok a japán konyha elég izgalmas, sokszínű, változatos és nem csak sushit esznek az emberek. :)











2011. február 14., hétfő

Burgonya és lazac galette sült citrommal

Ha a hidegben, a tél végén megfázunk, nemcsak a citromos tea, hanem a sült citrom is nagyon jót tesz a szervezetünknek. Náthás, hurutos, meghüléses esetekben érdemes sült citromot fogyasztanunk. A citromot alacsony hőfokú sütőben süssük meg világosbarnára (narancsbarna). A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen erős tisztító, verejtékeztető hatású szer. Most egy sült citromos ínyencséggel ismertet meg benneteket Maki. 

Burgonya és lazac galette sült citrommal

Hozzávalók 4 főre:
- 4 szelet lazacfilé, bőre eltávolítva
- 4 közepes méretű burgonya
- 2 ág friss rozmaring, szárak eltávolítva
- só, bors
- 2 evőkanál vaj
- 1 db nagy citrom, negyedekre vágva, megkenve olívaolajjal és 5-8 percig sütve sütőben, amíg enyhén megbarnulnak a darabok  

Vágjuk a burgonyát vékony julienne csíkokra, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg a kakukkfűvel. Közepes hőfokon melegítsünk fel egy serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat. Tegyük a burgonya 1/8 részét a serpenyőbe, helyezzük rá  az egyik szelet lazacot, majd fedjük be újra 1/8 rész burgonyával.  Spatulával enyhén nyomjuk össze a burgonyát a lazaccal, amíg sül a serpenyőben. Akkor van kész, ha kívülről ropogós és a burgonya aranybarnára sült. Ugyanígy süssük meg a maradék lazacszeleteket a burgonyával. Megsült citromgerezdekkel tálaljuk.


2011. február 11., péntek

Délkelet-ázsiai utcai finomságok 2.

Bahn xeo (vietnámi kókusz palacsinta babcsírával és rákkal)

Tavaly ősszel tartottuk első Délkelet-ázsiai utcai finomságok óránkat. Akkor nagy sikert aratott, így úgy döntöttünk, hogy tavasszal újra felvesszük ezt az órát az órarendünkbe. Múlt szombaton tartottuk az első alkalmat, amelyet majd egy második követ április 30-án. A tanoncok lelkesek, vidámak voltak, mindenki kivette a részét az előkészületekből, főzésből, sütésből és senki nem távozott éhesen.

Íme a menü:
* Thai tápióka gyöngy kókusztejben banánnal és kókuszpehellyel
* Kínai serpenyőben sült gombócok
* Indonéziai sült tofu chlivel és mogyorószósszal
*  Bahn xeo (vietnámi kókusz palacsinta babcsírával és rákkal)

Előkészületek

Töltelék elkészítése a kínai sült gombócokhoz

Maki délkelet-ázsiai utcák lüktető forgatagába repítette el a tanoncokat. A valóságban ilyen helyeken tömeg veszi körül a kis utcai árusítókocsikat. Maki segítségével megismerkedhettek az ázsiai kulináris világ egy izgalmas szegletével. Megtanulták hogyan készítsenek finom, picit különleges ételeket, amelyek elfogyasztása nem is olyan nehéz pálcikával vagy éppen kézzel.

Jókedv :)

Gombócok nyújtása

Kínai gombócok töltése

Gombócok sütésre várva

Chili és mogyorószósz

Vietnámi kókusz palacsinta kettéhajtása


Nagy csapat gyűlt össze

Nyam-nyam


2011. február 9., szerda

Bor & Gasztro

Múlt pénteken megtartottuk harmadik Bor & Gasztro óránkat, de hivatalosan ez volt az első éles futam! :) Maki fantasztikus menüvel készült, István pedig csodás borokat választott a fogásokhoz. Nem volt kérdés, hogy mindenki jól érezze magát, főleg az óra végére, amikor már mindenkinek mosolygós volt a kedve. Az ételekről készült fotók mindent elárulnak. 

1. Fogás: Thai sült hal uborka relish-el - Bor: Tohu Sauvignon Blanc, Új-Zéland


2. Fogás: Taro burgonya fehérborban megfőzve yuzu héjjal - BorBogdán Primavera, Rizlingszilváni, 2009, Magyarország


3. Fogás: Sütőtök Nanban stílusban - Bor: Simonsig, Simonsig Gewuztraminer, 2007, Dél-Afrika


4. Fogás: Kacsa konfit tamarind gastrique-kal - BorBorműhely Campus Vörös, 2009, Magyarország


5. Fogás: Polenta kocka gombával, karamellizált hagymával és cabernet balzsamecet szósszal - BorJekl Il Primo, 2007, Magyarország


6. Fogás: Vegán "red velvet" torta - BorPeter Lehmann Black Queen Sparkling Shiraz, 2005, Ausztrália


Tavaszi Bor & Gasztro óráink:
- 2011. március 11. 18-21 óráig
- 2011. április 8. 18-21 óráig

Regisztrálni weblapunkon tudtok.


2011. február 7., hétfő

Mindennapi kenyerünk

Szárított paradicsomos focaccia

Múlt héten csütörtökön megtartottuk első Mindennapi kenyerünk óránkat Kaldeneker Gyuri vezetésével. A tanoncok finomabbnál finomabb és ropogósabbnál ropogósabb kenyérféléket sütöttek, amelyekhez készült fokhagymás padlizsánkrém is, így volt mit a kenyerekre kenni a vajon és olívaolajon kívül. Mindenki kivette részét a dagasztásból, gyúrásból, formázásból. Amikor pedig a finomságok éppen keltek, Gyuri leült a tanoncokkal és megbeszélték a kenyerek világának minden csínját-bínját.

Gyúrás

Az alábbi menü készült el az órán:
* Feta sajtos, rozmaringos kenyérkék cserépben sütve
* Vadrizses kenyér
* Rozmaringos, olajbogyós, szárított paradicsomos focaccia
* Angol muffin vagy pogácsa.

Az angol muffin az angolok délutáni tea szertartásának fontos "kelléke", amely 3-4 óra között történik. A teát tejjel isszák, mellé pedig ezt az angol muffint tálalják clotted cream-mel és jam-mel. A clotted cream nagyon sűrű tejszín, amit a vaj helyet használnak. A teát mindig egy mini porcelán kannában szolgálják fel, természetesen tejjel, külön egy kis kancsóban. A tea, tej, muffin/pogácsa, clotted cream és jam együttes neve a cream tea.

Angol muffin vagy pogácsa

Fontos a hozzávalók pontos kimérése 

Feta sajt

Előkészület

Vadrizses kenyér kelesztésre vár

Megkelt vadrizses kenyér, irány a sütő

Megkelt feta sajtos, rozmaringos kenyérkék cserépben

Ropogott a kenyér a kés alatt :)