2011. október 14., péntek

Vegán Fesztivál Párizsban




Egyik kedves barátunk, Gabi járt a párizsi Vegán Fesztiválon. Ő számol be a tapasztalatairól, élményeiről. 

A Paris Vegan Day elnevezésű fesztivált 3 éve minden ősszel megrendezik Párizsban. Ez Európa legnagyobb vegán fesztiválja, az idén októberben az eddiginél is még sokkal több látogatót vonzott!

Október első hétvégéjén Párizs XX. kerületében, egy francia művész bárban, a La Bellevilloise-ban várták a szervezők az érdeklődőket. Franciaországban a vegán életmód nem csak azt jelenti, hogy hús, hal, tejtermék és tojás fogyasztása nélküli étrendet folytat valaki, hanem minden kibővül azzal, hogy a vegánok az állatok bárminemű bántalmazását, kihasználását is ellenzik és így sem mézet nem fogyasztanak sem bőr lábbelit vagy ruházatot, övet kabátot nem hordanak. 


Az ingyenes rendezvény egyszerre több teremben zajlott egyidejűleg. A fenti teremben lehetett vegán élelmiszerek kiállító standjain ingyenesen kóstolni vegán kolbászokat, szójatermékeket, növényi sajtokat, még vegán kebabot is. Továbbá vegán csokoládékat, sós és édes nyers turmixokat, spirulina termékeket és vegán süteményeket. 


Kedvenc különlegességem egy gyümölcs szobrász volt, aki a szemünk láttára csipkézett ki almákat és egy görögdinnyét elképesztő gyönyörű motívumokkal. A nagyteremben folyamatosan zajlottak a vegán főzőbemutatók, még Amerikából is érkezett két chef: Fran Costigan, vegán cukrásznő, aki csodás csokoládés különlegességeket mutatott be, míg Mark Reinfeld, a vegan fusion konyhát népszerűsítette. A főzőbemutatókat a pár apró technikai bakival együtt nagyon élvezte a közönség. 


A pincehelyiségben különböző filmvetítések és előadások folytak, szintén a vegán életmód, étrend témakörben és lehetőség volt kérdezni az előadóktól. Az előtérben és az udvaron számos állatvédő szervezet (közöttük a Brigitte Bardot Alapítvány) vonult ki szórólapokkal, ismeretterjesztő füzetekkel, brossúrákkal, újságokkal, matricákkal kissé vagy erőteljesebben drasztikus ébresztő üzenetekkel, feliratos pólókkal. Mindezek mellett a rendezvény vidám légkörben zajlott, nagyon kedvesek és diszkrétek voltak az aktivisták. A cél egyértelműen az életmód megkedveltetése, ötletek receptek, vegán szakácskönyvek népszerűsítése volt, s nem a rábeszélés.


A Olivaliget nevű szalonban vegán brunch-ra lehetett befizetni és itt szombat este egy jazz koncerten is részt vehettek az érdeklődők.Valamint Európában első öko-vegán divatbemutatót is itt tartották szombaton, amire több, mint 350-en voltak kíváncsiak.

A szombat este fénypontja pedig egy Otuawan nevű vegán hip hop soul énekes fellépése, valamint egy egyenesen New York-ból érkezett Enforced Arch nevű formáció kortárs szőrmebunda-ellenes táncbemutatója volt.

És hogy mennyire merész vállalkozás a Roquefort, crème brulé és a foie gras országában egy vegán fesztiválsorozatot kezdeményezni? Biztos, hogy nem mindennapi merészség, mindenesetre a szervezőket tovább motiválja, hogy idén a rendezvény több mint 8000 érdeklődőt vonzott és természetesen nem csak vegánokat…


Nincsenek megjegyzések: