2011. szeptember 12., hétfő

Vegán kukorica krémleves


A kukoricának még éppen szezonja van, így frissen elkészíthető ez a finom, sűrű leves. Fél óra alatt össze lehet dobni egy könnyű, különleges vacsorának hétköznapokon, amikor az egész napos rohangálás miatt már elfáradtunk és csak egy finom egytálételre vágyunk.

Vegán kukorica krémleves

Hozzávalók (4 személyre):
- 1/4 (kb. 10 cm-es) póréhagyma (vékony karikákra vágva)
- 4  cső friss kukorica (a kukoricaszemek levágva a csőről)
- 1/2 l víz
- 1/2 teáskanál chilipor
- 3/4 teáskanál római kömény
- 1 és 1/4 teáskanál só
- egy csipet bors
- 1/2 csésze friss koriander gyenge szára és levelei plusz egy kevés a tálaláshoz
- 3/4 teáskanál frissen facsart citromlé
- 1/4 teáskanál füstölt pirospaprika (a spanyol konyha fűszere, pimentón de la Vera) plusz egy kevés a tálaláshoz
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj

Melegítsük fel az olívaolajat egy lábasban, adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát, és pirítsuk, amíg egy kicsit karamellizálódni kezd. Adjuk hozzá a kukoricát, a vizet, a chiliport, a római köményt, a sót meg a borsot, és forraljuk fel, majd vegyük takarékra, és főzzük 8-10 percig. Zárjuk el alatta a gázt, adjuk hozzá a koriandert, a citromlevet és a pirospaprikát. Botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítsük, amíg sűrű, de még egy kicsit darabos nem lesz. (Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá egy kis vizet). Ha szükséges, még ízesítsük sóval, borssal, és tálaljuk melegen füstölt pirospaprikaval, szórjuk meg korianderlevéllel.



Nincsenek megjegyzések: