2011. február 7., hétfő

Mindennapi kenyerünk

Szárított paradicsomos focaccia

Múlt héten csütörtökön megtartottuk első Mindennapi kenyerünk óránkat Kaldeneker Gyuri vezetésével. A tanoncok finomabbnál finomabb és ropogósabbnál ropogósabb kenyérféléket sütöttek, amelyekhez készült fokhagymás padlizsánkrém is, így volt mit a kenyerekre kenni a vajon és olívaolajon kívül. Mindenki kivette részét a dagasztásból, gyúrásból, formázásból. Amikor pedig a finomságok éppen keltek, Gyuri leült a tanoncokkal és megbeszélték a kenyerek világának minden csínját-bínját.

Gyúrás

Az alábbi menü készült el az órán:
* Feta sajtos, rozmaringos kenyérkék cserépben sütve
* Vadrizses kenyér
* Rozmaringos, olajbogyós, szárított paradicsomos focaccia
* Angol muffin vagy pogácsa.

Az angol muffin az angolok délutáni tea szertartásának fontos "kelléke", amely 3-4 óra között történik. A teát tejjel isszák, mellé pedig ezt az angol muffint tálalják clotted cream-mel és jam-mel. A clotted cream nagyon sűrű tejszín, amit a vaj helyet használnak. A teát mindig egy mini porcelán kannában szolgálják fel, természetesen tejjel, külön egy kis kancsóban. A tea, tej, muffin/pogácsa, clotted cream és jam együttes neve a cream tea.

Angol muffin vagy pogácsa

Fontos a hozzávalók pontos kimérése 

Feta sajt

Előkészület

Vadrizses kenyér kelesztésre vár

Megkelt vadrizses kenyér, irány a sütő

Megkelt feta sajtos, rozmaringos kenyérkék cserépben

Ropogott a kenyér a kés alatt :)


Nincsenek megjegyzések: