2011. január 26., szerda

Kagylós krémleves sütőtökkel és fehér misoval


A miso a japán konyha jellegzetes ízesítője, mely szójababból készül: rizzsel, árpával vagy búzával és sóval erjesztik évekig tölgyfa hordókban. Ebből lesz a misopaszta, amely egy sós, pikáns ízű pép. Nagy mennyiségű fehérjét és B-12 vitamint tartalmaz.

A misónak három fő kategóriája van: fehér miso (legédesebb), sárga/halványbarna (Nagano és környéke specialitása), vörös/sötétbarna (legerősebb ízű). Mi most a legelső, legédesebb típusával, a fehér misóval ajánlunk egy különleges japán krémlevest. 

Hozzávalók 4 főre:
- 500 g kagyló, megtisztítva
- 1 liter víz
- 2 evőkanál vodka
- 2 evőkanál vaj
- 1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 és 1/2 evőkanál liszt
- 1 csésze sütőtök, közepes méretű kockákra vágva
- 2 db krumpli, közepes méretű kockákra vágva
- 1 db répa, közepes méretű kockákra vágva
- 3-4 db szárított shiitake gomba, vízben áztatva és felszeletelve
- 2 db babérlevél
- 2 csésze tej
- 1 csésze tejszín
- 3 evőkanál édes fehér miso
- só, bors
- vaj
- petrezselyem vagy snidling, aprítva a tálaláshoz

Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá a vodkát, a kagylót, és pároljuk fedővel lefedve, amíg a kagylók kinyílnak. Vegyük le a tűzhelyről, majd egy apró lyukú szűrőn át öntsük le a levét egy másik edénybe. A kagylókat tisztítsuk meg a héjuktól, vágjuk durvára a kagylóhúst, és tegyük félre. Egy fazékban vajon pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a lisztet, és jól keverjük meg. Lassan adjuk hozzá a leszűrt kagylólé felét, közben folyamatosan kevergessük. A tűzhelyről levéve botmixerrel pürésítsük a folyadékot, amíg krémes állagú lesz. Tegyük vissza a tűzhelyre, adjuk hozzá a sütőtököt, a krumplit, a répát, a gombát, és főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Vegyük takarékra, és keverjük bele a levesünkbe a tejet, a tejszínt, a misót és a kagylóhúst. Melegítsük a levest, de ne forraljuk fel. Sózzuk, borsozzuk, és tálaljuk aprított petrezselyemmel vagy snidlinggel.


Nincsenek megjegyzések: