2011. január 18., kedd

Fügetorta


A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Hazája a mediterrán országokban van, de egyre népszerűbb gyümölcs Magyarországon is. Ősszel tudunk frissen hozzájutni, ha azonban nincsen saját fánk, elég sokat kell kutatni, mire belefutunk valahol. Ehhez a desszerthez azonban a puha, édes, szárított változatára van szükség, és dióval párosítjuk. Igazi ünnepi desszert válik belőle.

Fügetorta

Hozzávalók a tésztához:
- 2 csésze bio finomliszt
- 1/2 csésze nádcukor vagy sucanat
- 1/2 kiskanál só
- 3/4 csésze hideg vaj, kis kockákra vágva
- 2 db tojás, a sárgájuk különvéve
- 1 evőkanál hideg víz

Hozzávalók a töltelékhez:
- 350 g puha szárított füge, durvára vágva
- 1  és 1/4 csésze víz
- 1 csésze narancslé
- 1 rúd fahéj
- 1/2 csésze sötét barnacukor
- 1/2 csésze vaj, felolvasztva, majd lehűtve
- 3 db tojás felverve
- 1 narancs héja
- 1 és 1/2 csésze pirított dió, durvára vágva

A tészta elkészítése:
Keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot és a vajat robotgépben (pulzálva), míg durva tésztát kapunk, nagyjából 1 centis vajdarabokkal benne. Adjuk hozzá a tojássárgáját és a vizet, óvatosan keverjük tovább, míg nagyobb halmokba összeáll a tészta. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre, osszuk két részre. Gyúrjuk át a tésztát néhányszor, míg a vaj jól elkeveredik benne. Lapítsuk ki  mindkét adagot, és csomagoljuk fóliába. Tegyük hűtőbe legalább egy órára.

A töltelék elkészítése:
Főzzük a fügét vízben és a narancslében a fahéjrúddal és cukorral lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, míg nagyjából 2 csészényi mennyiség lesz belőle. Halásszuk ki belőle a fahéjrudat. Robotgépben (pulzálva) keverjük össze, míg finoman darabos, de nem teljesen sima keverék lesz. Tegyük tálba, és hűtsük ki. Keverjük hozzá a tojást, a vajat, a narancshéjat és a diót.

A torta összeállítása:
Vajazzunk ki egy tortaformát. Nyújtsuk ki a tésztát sütőpapíron, míg elég nagy lesz ahhoz, hogy befedje a tortaformát. Nyomkodjuk bele a kezünkkel a tésztát a formába, és vágjuk le a felesleget. Nyújtsuk ki a másik adag tésztát ugyanígy, és vágjunk 2 cm-es csíkokat belőle. Halmozzuk a tölteléket a formába és simítsuk el, majd rácsszerűen borítsuk be a tésztacsíkokkal. Egyengessük el a széleket késsel. Süssük 175 fokos sütőben nagyjából 30 percig. Hűtsük ki, majd vegyük ki a formából. Tálaljuk süzme török joghurttal, ízlés szerint.


Nincsenek megjegyzések: