2010. december 31., péntek

Edd szerencsésre magad - szilveszteri ételek a világ körül

Közvélemény kutatást végeztünk külföldi barátainknál: ki, mit eszik szilveszterkor és újév napján; kinek, melyik étel elfogyasztása hozza meg a várva várt szerencsét. Vágjunk is a közepébe...

Az olaszoknál tájegységenként változnak az ételek, de ketten is azt mondták, hogy a lencse (általában leves formájában) elmaradhatatlan, ami persze a pénzt, a gazdagságot jelképezi. Ehhez esznek egyes helyeken Zampone-t (töltött sertéscsülköt). Szicíliában Sfincione-t esznek, ami pizza kenyér alapot jelent, rá karamellizált hagymát, Tuma sajtot és ricottát tesznek, a tetejét pedig megszórják kenyér morzsával. Az édes szájúak Canolli-t, Panettone-t vagy Pandoro-t majszolgatnak desszertként.

Forrás: Wikipedia

Egy norvég barátunk azt mesélte, hogy ők Pinnekjøtt-ot esznek: sült bárányborda svéd karórépa- és krumpli pürével, amit sörrel és Akvavit-tal öblítenek le. 

Spanyolországban és néhány dél-amerikai országban (Peru, Mexikó, Kuba, Venezuela, Equador) éjfélkor 12 szem szőlőt szokás fogyasztani. Minden szőlőszem egy hónapot szimbolizál és minél édesebb, annál szerencsésebb lesz az adott hónapod. Ha például a harmadik szem savanyú, azt jelenti, hogy március nem a te hónapod lesz.

Több ázsiai országban fontos, hogy hosszú tésztát egyenek az év utolsó napján, ezzel hangsúlyozva a hosszú életet. Óvatosan kell enni, hogy a tésztaszál ne szakadjon el addig, amíg teljesen a szádba kerül.

Japánban a szilveszteri ételt osechi-ryori-nak hívják és még éjfél előtt elkészítik. A különböző ételeket lakozott dobozokban (jubako) helyezik el és mindegyik rekesz ételnek megvan a maga jelentése, szimbolikája. A datemaki például feltekert édes omlett és a tudást szimbolizálja; a kabumaki hengerelt hínár és örömöt, boldogságot jelent; a kuromame édes fekete szójabab és egészséget hoz az életünkbe; a tazukuri kicsi, szárított szardínia szójaszószban elkészítve és a mezőgazdaságból élők számára fontos, mert a jó termést szimbolizálja; a kazunoko hering ikra és gazdag gyermekáldást ígér.

Forrás: kyotofoodie.com

Hollandiában Ollie Bollen-t készítenek, amelynek a tésztája nagyon hasonlít a fánk tésztájához, ugyanúgy olajban sütik ki, csak mazsolával vagy áfonyával/ribizlivel van megtöltve, porcukorral megszórva. Előfordul, hogy pénzérméket sütnek néhány Ollie Bollen-be - aki megtalálja, szerencsés lesz a következő évben.

Görögországban éjfélkor Vasilopita-t, újévi kenyeret szel annyi részre a családfő, ahányan vannak. Egy pénzérme van elrejtve a kenyérbe. Természetesen, akinek a pénzérmés szelet jut, az lesz a legszerencsésebb a  következő évben.

A sertés sok országban a gazdagságot, vagyont jelképezi, így nem csoda, hogy feltűnik szilveszterkor az asztalokon sült vagy főtt formában. Többek között Ausztriában, Írországban, Kubában és Spanyolországban a sült, töltött malachús fogyasztása a jellemző az este folyamán, míg Magyarországon és más kelet-európai országokban az egyben sült malachúst és a kolbász féléket helyezik az asztalokra.

A sort a végtelenségig folytathatnánk, rengeteg tradíciót, nemzeti ételt fel lehetne sorolni, azonban a sort Új-Zélanddal és Ausztráliával zárjuk, ahol először köszönt be az új év. Az egyik barátunk azt mesélte, hogy náluk nincsen kimondottan tradicionális étel; ami jellemző, az az, hogy a kertben sütögetnek és készítik el az esti fogásokat, ugyanis ott ilyenkor nyár és meleg van. Steaket, kolbászokat sütnek a grillen, mellé többféle saláta készül és a melegre való tekintettel sok-sok sör gurul le a szomjas torkokon.

Ti hogyan, mivel készültök a mai estére? Ha tudtok olyan külföldi ételről, ami érdekességnek számít, ne habozzatok velünk megosztani! :)

* Sikerekben, Boldogságban, Gasztronómiai Élményekben Gazdag Új Évet Kívánunk Nektek! *

Chef Maki és a Makifood csapata




2010. december 16., csütörtök

Vegán gőzgombóc (videó recept) + a tavaszi órarend

Tavaszi szemeszterünk a mostmár hagyománnyá vált nyílt nappal kezdődik 2011. január 20-án. A nyílt nap természetesen ingyenes, azonban szükséges regisztrálni előtte. Nagy örömmel tölti el csapatunkat, hogy nagy az érdeklődés tanfolyamaink iránt. Igyekszünk úgy összeállítani az órarendet, hogy sokszínű, izgalmas órákkal várhassunk benneteket. A szemeszter első felében lesz a már oly népszerűvé vált alap késtechnika és japán konyha óránk, valamint Ráhel asztala. Újdonságként  jelenik meg órarendünkben a bor & gasztro óra, valamint a délkelet-ázsiai utcai finomságok. És, hogy még milyen meglepetéssel készülünk, milyen óráink lesznek a szemeszter második felében, az tavasszal fog kiderülni. Tanfolyamainkra weboldalunkon tudtok regisztrálni.

A karácsony közeledtével szeretnénk nektek egy különleges étel videó receptjével kedveskedni. A gőzgombóc mindenkinek ismerős lehet, ha máshonnan nem, a síelésekről. Milyen jó dolog, amikor megállunk a pálya tetején és a Hüttében bemajszolunk egy jó nagy mákos gőzgombócot. Sós változatban is elkészíthető és ahogy a neve is mutatja, a gombócok pára fölött főnek, gőzölődnek. Az ázsiai konyhában bambuszpárolót használnak,  amit wok-ra helyeznek, de ha ez nincs otthon, bármilyen más párolóval megoldható a gombócok elkészítése.

A videó elkészítéséhez köszönet az A' la carte kulináriának.

Vegán gőzgombóc

Hozzávalók a tésztához:
- 3/4 csésze meleg tej vagy víz
- 1 és 1/4 teáskanál szárított élesztő
- 1,5 evőkanál rapadura (finomítatlan nádcukor) vagy 1/4 darab pálmacukor
- 1 és 3/4 csésze liszt + kevés a gyúráshoz
- 1 evőkanál kókuszolaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 evőkanál olaj
- 3-4 db fafül gomba, feloldva és apróra vágva
- 3-4 db szárított shiitake, feloldva és apróra vágva (az áztató vizet őrizzük meg!!!)
- 1/4 csésze bambuszrügy, felaprítva
- 2-3 szál zöldhagyma, felaprítva
- 1 db répa, reszelve
- kis darab (3 cm) friss gyömbér, felaprítva
- 1-2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1/4 káposzta, apróra vágva
- 2 evőkanál shoyu szójaszósz
- 1 teáskanál tápióka keményítő
- só, bors
- 1 csésze főtt rizs cérnametélt, felaprítva

Gombócok megtöltése

A tészta elkészítése:
Öntsük a tejet vagy vizet egy tálba, keverjük el benne az élesztőt és a cukrot és hagyjuk pihenni 15 percig. Egy tálba tegyünk 3 cup lisztet, öntsük hozzá a megkelt élesztőt és kézzel kezdjük el összegyúrni. Gyúrjuk, amíg összeáll tésztává és már nem ragad a tálhoz. Dagasszuk tovább lisztes felületen addig, amíg a tészta felülete szép sima lesz és ha a tésztát benyomjuk az egyik ujjunkkal, akkor a keletkező mélyedés visszapattan. Az összegyúrt tésztát tegyük vissza a tálba, fedjük le egy nedves konyharuhával és pihentessük meleg helyen kb. 1-1,5 óráig. Lisztezett felületen gyúrjuk/dagasszuk át újra a tésztát, osszuk egyenlő teniszlabda méretű darabokra és kevés kókuszolajjal kenjük be a felületüket. Szórjunk egy kevés sütőport és sót a munkafelületre és gyúrjuk a tésztát addig, amíg a kókuszolajat beledolgozzuk a tésztába és a felülete szép sima lesz. Tegyük vissza egy tálba és pihentessük még 15 percig. Ezután nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, kenjük meg vízzel, tegyünk a közepére a töltelékből, majd a tészta két szemben lévő oldalának széleit a töltelék fölött fogjuk össze és jól nyomjuk össze a tésztát. Ezt ismételjük meg a tészta másik két szélével is. A végén még jól nyomkodjuk össze a gőzgombóc tetejét. Pihentessük így 30 percig mielőtt megpároljuk.

A töltelék elkészítése:
Hevítsünk olajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a gombákat, bambuszrügyet, zöldhagymát, répát, gyömbért, fokhagymát és a káposztát, amíg megpuhulnak. Egy kis tálban keverjük össze a szójaszószt, a tápiókat keményítőt egy kevés shitakee gombás lével (ami az áztatásból maradt) és keverjük jól össze. Öntsük a szójás keveréket a zöldségekre, sózzuk, borsozzuk. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük össze a főtt cérnametélttel.

Gőzgombócok tálalva

Jó főzőcskézést és karácsonyi készülődést kíván:

* Chef Maki és a Makifood csapata *