2010. november 30., kedd

Sok kicsi sokra megy


Úgy gondoljuk már sokak előtt ismert a Sok kicsi akciója. Idén is érdemes ringbe szállni a nyereményekért. Tavaly a Gyermekétkeztetési Alapítvány segítségével jutottak el az adományok, hat rászoruló, éhező családhoz úgy, hogy egy éven keresztül havi 25.000 Ft értékben vásárolhattak élelmiszert maguknak a családok és erről számlákkal kellett elszámolniuk az alapítvány felé. Elgondolkodtató családtörténetekről, megható sorsokról olvashattunk. Tényleg könnyes lett a szemünk. Amíg mi mindennap főzünk, sütünk valamit, addig akadnak olyan családok, akiknél nem kerül se ebéd, se vacsora az asztalra. Ezeknek a családoknak nagyon sokat segített az étkezésük megváltoztatásában a felajánlott havi összeg.

Az idén a Sok kicsi akciójával a minőségi életre teljesen esélytelen, mélyszegénységben élő, gyakran halmozottan hátrányos helyzetű Hajdú-Bihar megyei családok javára adakozhattok úgy, hogy vesztek 1.000 Ft-os sorsjegyeket. A jegyek árából befolyó összeggel az Igazgyöngy Alapítvány, ezen belül is L.Ritók Nóra (az alapítvány alapítója) segít majd a nyomorban élő családoknak. Támogatásotokért cserébe nyereményjátékban vehettek részt. A tavalyi akcióval megegyezően idén is 15 gasztroblogger és 15 szervezet, cég tesz különböző gasztronómiai ajándékcsomag vagy programjellegű felajánlásokat, amelyekre az 1.000 Ft-os sorsjegyekkel "pályázhattok".

A rengeteg izgalmas nyeremény közül a Sok kicsi honlapján lehet válogatni 2010. december 1 és 14 között. A sorsolást pedig december 21-én tartják majd.

A Makifood Főzőiskola által felajánlott nyeremény: három személy (barátok, családtagok) részt vehet Chef Maki egyik alap késtechnika óráján, ahol a vágás, aprítás, helyes késhasználat rejtelmeibe vezeti be majd őket Maki.

Okozzunk boldog perceket azoknak, akiknek tényleg szükségük van a mi segítségünkre. "Megdöbbentő, hogy egy látszólag jelentéktelen cselekedet vagy esemény miként képes egész életeket megváltoztatni." (William Paul Young)

További információ a Sok kicsi honlapján.


2010. november 29., hétfő

Délkelet-ázsiai utcai finomságok 1.

Az elmúlt hétvégén szombaton megtartottuk első Délkelet-ázsiai utcai finomságok óránkat. Chef Maki különleges receptekkel várta a tanoncokat. Mindenkinek jutott bőven feladat az öt fogás előkészítése, elkészítése közben: okonomiyaki (japán lepény káposztával), maláj csirke curry roti canai-val, vegetáriánus gőzgombócok, banh mi (vietnám szendvicsek), thai sült halpogácsák gyorsan savanyított uborkával.

Fontos a precíz aprítás!

 Káosznak tűnhet, de nem az! :)

Maki minden óráján megtanítja a hallgatóknak a mis en place-t, vagyis azt, hogy a tényleges főzési folyamatot hogyan gyorsítsuk meg az előkészítő műveletekkel (pl.: a hozzávalók feldarabolása, vagy mártások, alaplevek főzése, tészta gyúrása, stb.). Ez még nyugalomban ment, aztán, amikor beindult a tényleges főzés jó nagy hangzavar támadt a konyhában. Gyúrtak, formáztak, sütöttek, pirítottak, töltöttek, főztek a chef tanoncok. A végén pedig a közös ebéd során megízlelték, milyenek az ízek Délkelet-Ázsiában.

A sikerre való tekintettel tavasszal az órarendünkbe újra felvesszük ezt az órát, természetesen új menüvel.

Gőzgombócok töltése

Thai sült halpogácsák gyorsan savanyított uborkával

Vegetáriánus gőzgombócok



2010. november 24., szerda

Karácsonyi kulináris vásár a Rosinante Fogadóban

A tavalyi sikerre való tekintettel idén újra megrendezik a szentendrei szigeten a karácsonyi kulináris vásárt. Igazi mesebeli karácsonyi forgatag hangulata fog megelevenedni 2010. december 5-én vasárnap 10-17 óráig Szigetmonostoron a Rosinante Fogadóban. Lesznek csokoládé csodák, ünnepi sütemények, kalácsok, lekvár különlegességek, kézműves sajtok, ünnepi finomságok Európa más országaiból, illatok, ízek, élmények, fűszerkóstoló, valamint meglepetések Mirelle, Jamjar Lady, Fakanál gasztrobloggerektől és Chef Makitól. Lesz élményfőző bemutató, zene-bona és persze a Mikulás is tiszteletét fogja tenni. Személyesen Lappföldről érkezik a rénszarvasaival és néhány manóval.

Sok szeretettel várunk benneteket a Makifood Főzőiskola standjánál, ahol az utolsó karácsonyi ajándékutalványokra csaphatjátok le a kezeteket, finomabbnál finomabb süteményeket kóstolhattok és vehettek, belelapozhattok Bereznay Tamás mindhárom szakácskönyvébe és meg is vásárolhatjátok karácsonyra ajándékba.

A program ingyenes, azonban a szervezők kérik, hogy december 1-ig jelezzük részvételi szándékunkat a finomania@rosinante.hu email címen.

 * Sok szeretettel várunk benneteket! *



2010. november 22., hétfő

"Egy korsó bor, egy ropogós kenyér - és Te."

A fenti idézet Edward Fitzgerald-tól származik és új kurzusunk mottójául választottuk. Egy izgalmas álmunkat váltjuk valóra, hiszen a Makifood Főzőiskola 2011-ben Bor & Gasztro címen elindít egy régóta dédelgetett ötleten alapuló kurzust.  Érleltük, mint jó bort a hordóban, hosszan és türelmesen. Közben dolgoztunk rajta, próbálgattuk és vártuk a megfelelő alkalmat, amely most elérkezett.

Bor & Gasztro óránk ars poeticája: tisztelegni a magyar borászok és borműhelyek előtt. Célunk a hagyományok tiszteletben tartásával, de a kortárs szemléletet sem mellőzve, a legnemesebb értelemben vett mindennapok borának bemutatása. Tanulóink az órán megismerik a különböző borfajtákat, ízlelés technikákat és az ételpárosítás legfontosabb alapelveit. A finom borok és a hozzá kapcsolódó étkek kapcsolata intim és elválaszthatatlan. Épp ezért két jó barát, Kozári István Borissza, az óra szomellierjeként ajánl borokat, míg Chef Maki minden bor “fogás“ mellé izgalmas kóstolókat készít. Megízleljük mihez mit érdemes inni, vagy inkább mihez mit érdemes enni. Erre az órára nem érdemes kocsival jönni. Az óra sikerének garanciája az is, hogy bemutatkozik az [origo] borbár a hazai és nemzetközi borok új portálja az [origo] gondozásában, ahonnan válogatjuk az este pohárba töltésre ítélt borait.

Ahhoz, hogy az első órán minden gördülékenyen menjen, tartottunk egy próbafutamot múlt szombaton. István nagyszerű borokkal, Maki pedig ízletes finom falatkákkal készült. Barátok, ismerősök tesztelték a borokat és ételeket. Az este jó hangulatban telt, István és Maki nagyon jól összedolgoztak.  A pozitív visszajelzések azt mutatják számunkra, hogy ezek az órák tele lesznek élménnyel és izgalommal.


Kóstoltatás

Sok finomság került ki Chef Maki kezei közül

Fontos a dugó megszagolása

Hagymalekváros bruscetta

Közös csevej a borokról




2010. november 18., csütörtök

Mit kértek ma enni, gyerekek?

Ez a cikk a világ mai étkezési szokásainak bemutatásáról szól irónikus módon... Ha nem vigyázunk és figyelünk oda mit is eszünk, komoly egészségügyi problémáink lehetnek! A cikk szerzője Várhegyi László.


- Mit kértek reggelire, gyerekek?
- Én vizet akarok. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóvel te ... párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó káliumacetátból és citromsavból, emulgálószerből és kálcium-szulfátból álló kenyeret...
- ... rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett, átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgálószer, kálium- szorbát.
- Már kenem is a ...t, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.
- Akkor te a ... műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, ... mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartamot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- ...t? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E150-es színezéket.
- ... szárnyas krémleves lesz brokkolival! Hurrá!
- S utána?
- Utána pediglen búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett dikeményítő-adipáttal.
- Hawaiii!!! - Bizony, bizony, gyerekek, Hawai pizza lesz, ... módra.
- Az a kedvencünk.
- S a tévéhez pedig, mit kaptok, na mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium- glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. ... újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartammal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kálciumfoszfáttal, vízzel és cukorral felhízlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús-vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te Lajoska, mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval ... baromfifasírt... Ezt szegény apád is, hogy imádta... Hopp, kinyitja száját a kis Lajcsika... Na... Hopp... Kinyitja száját! Nem azt, a másikat!

Forrás: ahogyerzed.hu


2010. november 15., hétfő

Makifood az RTL Klubon

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Makifood Főzőiskolában az RTL Klub Fókusz stábja forgatott. A nyári forgatás után, végre adásba kerültünk múlt héten. Sajnos a rólunk készült riport anyagot videó formájában nem tehetjük közzé a blogunkon, viszont a linket igen, amin megnézhetitek a műsort. Szóval klikk ide, nézd meg a videót és jelezz vissza nekünk, hogy tetszett! :)


2010. november 14., vasárnap

Vásároljunk termelőknél! - Interjú Rönky Balázzsal


Rönky Balázs, a termelőtől.hu weblap atyja, megálmodója. Projektjének célja, üzenete közel áll a Makifood Főzőiskola filozófiájához, ezért kerestük meg Balázst, hogy beszélgessünk vele egy kicsit és készítsünk egy interjút. Célunk, hogy minél többen megismerjétek a bevásárlásnak azon "alternatív" módját, amelyet ő képvisel a weboldalán keresztül.

MF: Balázs, bemutatnád, hogy mivel foglalkozol? 
RB: Főmunkaidőben reklámmal és marketinggel, meg 3 gyermekemmel, és a maradék szabadidőmben, azaz alvás helyett a termelőtől.hu építését végzem. A termelőtől.hu elsősorban egy termelői adatbázis, ahol különböző mezőgazdasági termékekre, megyét kiválasztva lehet termelőt keresni, illetve van egy szabadszavas kereső is az oldalon, ami szintén keres a termelők között is, és az oldalra feltöltött hírek, cikkek tartalmában is. A megtalált termelővel telefonon és emailben is fel lehet venni a kapcsolatot, és meg lehet beszélni a kínált termékkel kapcsolatos kérdéseket, árat, szállítást vagy látogatási időpontot. A hírek között rendszeresen jelentetünk meg fesztiválokkal, termelőkkel kapcsolatos eseményeket. A termelőtől.hu-t nevezhetnénk hobbinak, divatos szóval társadalmi felelősségvállalásnak is, vagy nonprofit tevékenységnek, mindegyik szó valamelyest lefedi milyen szerepet tölt be az életemben. Saját szavaimmal inkább azt mondanám, hogy szerettem volna adni, örömet okozni, és nagyon feldob, ha a termelőtől.hu oldalon keresztül létrejött sikerekről értesülök.

MF: Miről szól a "Termelőtől"?
RB: Szemléletváltásról szól. Próbálunk elindítani egy folyamatot, hogy legyen alternatívája a hipermarketes vásárlásoknak. Azzal tisztában vagyok, mint 3 gyermekes szülő, hogy nincs arra se idő, se lehetőség, hogy minden vásárlásunkat közvetlenül termelőnél oldjuk meg. De ahogy jelesebb ünnepekkor jobb bort, pezsgőt iszunk, az étel alapanyagok vásárlására is lehet több figyelmet, törődést fordítani. Ahogy egy jó bornak, úgy egy jó szürke marha pörköltnek is van története, amit aztán az asztalnál el lehet mesélni, és mindjárt más íze is lesz tőle. Arról nem beszélve, hogy tényleg jó minőségű alapanyagokat lehet beszerezni, igazi vidéki ízeket. Mindemellett rengeteget segítünk ezzel a termelőknek, akik nem járatosak a kereskedelemben, az interneten, nehezen tudják értékesíteni terméküket. Volt olyan termelő, aki bevallása szerint az oldalunknak köszönhetően vészelte át a tavalyi telet, de máshonnan is érkeznek visszajelzések, ami azt jelzi, hogy életképes az oldal.

MF: Miért hoztátok létre? Mik voltak és mik a céljaitok (vele)?
RB: Körülbelül másfél évvel ezelőtt fogant meg az ötlet. Barátaimmal egy pest melletti termelőnél jártunk és vásároltunk náluk bika húst pörköltnek (Isteni volt!), zöldséget és gyümölcsöt. Annyira más volt a hús íze és maga a vásárlás is olyan élmény volt (mintha vidéki rokonoknál jártunk volna), hogy elhatároztam, rendszeresen vásárolok így. Mivel a termelő tőlünk nagyon messze volt, ezért elkezdtem keresni az interneten (hol máshol?) termelőket, de kevés és szétszórt találatot kaptam. Ekkor jött az ötlet, hogy össze kellene szedni a termelői adatokat, és kereshetővé kellene tenni egy oldalon. Az elgondolást követően tervezni, rajzolni kezdtünk, majd háromnegyed év múlva megszületett a termelőtől.hu.

MF: Mennyire elterjedt az őstermelők körében, hogy a weblapotokon hirdessenek?
RB: Először is hadd javítsam ki a hirdetés szót, mert a hirdetés többségünk számára fizetős szolgáltatást takar, a termelőtől.hu viszont ingyenes a termelők és a termelőt keresők számára is. De hogy a kérdésre is válaszoljak: nem elterjedt. Nincs a birtokomban olyan szám, ami alapján meg tudnám saccolni, hogy a termelők hány százaléka van jelen az interneten és abból hány van fent a termelőtől.hu oldalunkon, de azt valószínűsítem, hogy roppant alacsony százalék lehet. Ha egy vásárban személyesen odamegyek egy termelőhöz és elkezdek beszélni oldalunkról, a lehetőségekről, az ingyenességről, sok esetben nem értik miről van szó. Mások bizalmatlanok. Nem hiszik el, hogy tényleg ingyenes az oldal, valamilyen apró betűs  csapdától félnek. És vannak olyanok is, akik az APEH-tól, ezért nem jelennek meg az oldalon.

MF: Mit gondolsz milyen mértékű az érdeklődés ma Magyarországon, mennyire nyitottak az emberek arra, hogy inkább a neten megtalált őstermelőtől vásároljanak, ne pedig az ABC-ben?
RB: Ahogy már elmondtam, annak semmi értelmét nem látom, hogy az ABC és a hiper alternatívájaként jelenítsük meg a termelőktől történő direkt beszerzést. Az átlag városlakónak ez nem életszerű. Inkább arra helyezném a hangsúlyt, hogy eseti ünnepi vásárlásukat tegyék programmá. Ne a plázában sétáljanak, hanem a városuk körüli termelőknél, vagy a piacon. Beszélgessenek, ismerjék meg a gazdát, a szürke marhát, a tyúkot, a kecskét, hogy tudják mi kerül az asztalukra. "Fogadjanak örökbe" termelőket nagypapának, nagymamának, és tegyék élménnyé a vásárlást. Szerintem ez a jó irány, és később akár kisebb piacok is kialakulhatnak, a vásárlók közösségbe szerveződve együtt szerezhetik be, amire szükségük van, de a termelők is összefoghatnak és megszervezhetik a házhoz szállítást. A termelőtől.hu nyitott az ilyen kezdeményezésekre.

MF: Mik a jövőbeni terveitek? Hová tart a fejlődés?
RB: Huhh... először is van még jópár hiba az oldalon, amit javítanunk kellene. Mivel ez egy bevételt nem hozó oldal, így sokszor nem jut rá elég idő. Itt is megköszönném mindazoknak, akik saját szabadidejüket feláldozva segítettek az oldal létrejöttében, népszerűsítésében, sokan vannak. A tervek között a termelői adatbázis bővítése, kényelmi funkciók bevezetése, a címek Google map-pel történő összeköttetése szerepel. Szintén szeretném a Facebook rajongószámunkat tovább növelni, mert az lenne a cél, hogy a látogatókat, rajongókat is rávegyük arra, hogy küldjenek be híreket, riportokat piacokról, termelőkről. Nekünk korlátozott anyagi lehetőségeink vannak, azaz pont annyi, mint amennyit ki tudok venni a zsebemből erre a célra. Jó lenne videó riportokat is készíteni termelőkről, az ország minden táján, de erre szintén nincsen időnk.

Balázs továbbra is várja termelők jelentkezését és olyan emberekét, akik ismernek, ajánlanak őstermelőket, gazdálkodókat, hogy minél gyorsabban tudják frissíteni, megújítani a weblapon található adatbázist. Elérhetősége: kapcsolat@termelotol.hu.


2010. november 12., péntek

Ráhel asztala

Őszi szemeszterünkben egyik új vendégoktatónk Raj Ráhel, akit a TV Paprika műsorából is ismerhettek már. Ráhel már kislány korában eldöntötte, hogy igazi Jiddise Mame lesz. Amióta megszületett kisfia, azóta nagyon sokat főz és esténként meleg ételt tesz az asztalra a családja elé, mindemelett természetesen dolgozó nő is. Elmondása szerint, ma a Jiddise Mame csinos, remekül megfőzi mindenki kedvenc ételét, szép közös étkezésekké varázsolja az ünnepeket, vidám anyuka, és dolgozik. A legfinomabb zsidó ételek elkészítése könnyű, az ízük azonban összetett, és benne vannak azok a Jiddise Mamék, akiktől ezeket tanultuk. Mert ezeket az ételeket igazán a párás ablakú konyhákban lehet megtanulni, ahol már csütörtök este fő Sábbátra a húsleves. 

Óráin a zsidó konyha és ünnepek hagyományait árulta el a cheftanoncoknak és olyan recepteket készítettek el, amelyeket szülei, nagyszülei gőzölgő konyhájából, generációkon át öröklődve jegyeztek le. Ilyen például a lazacos "gefillte fish", a cimesz, a gyümölcskenyér, az ájer lájber ciberesz vagy a hámán táska. Minden óráján meglepte a tanoncokat saját készítésű foszlós házi kaláccsal. A megfőzött/megsütött ételeket gyertyafény mellett fogyasztották el miközben Ráhel a zsidó kultúráról, étkezési szokásokról és ünnepekről mesélt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel tavasszal újra lesz az órarendünkben Ráhelnek órája.


Lazacos "gefillte fish"

Közös vacsora

Ráhel éppen az általa készített és hozott nagyon finom kalácsot szeli fel



2010. november 11., csütörtök

A Márton-napi liba legendája

Néhány hete a Mecsekben jártunk kirándulni. A 20 km-es túra útvonala átvezetett Kisújbányán is, ami közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik, a valóságban azonban erdészeti útvonalon megközelíthető önálló falu. Túravezetőnk elmondása szerint a falunak nincsen állandó lakossága már - az őslakosok elvándoroltak -, a környező települések, városok (Pécs, Szekszárd) lakói vásárolták meg az erdő közepén álló házakat és csak nyaralni, pihenni járnak oda. Az új tulajdonosok értékrendjét dicséri, hogy az elődök hagyományainak ápolásával, a településszerkezet megóvásával, a házak hangulatának megőrzésével Kisújbánya szinte érintetlen szépségében fennmaradt.

 Kisújbánya házai (Fotó: Nagy Zita)

A falu egyébként a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén fekszik, festői szépségű környezetben, egy patak csordogál a közelében. Kisújbánya igazi sváb parasztfalut jelenít meg, ezért, aki oda ellátogat, azt nemcsak a szép táj fogja gyönyörködtetni, hanem a hagyományos sváb faluba tett időutazás is. Hogy mindennek mi köze van Tours-i Szent Mártonhoz? Olvassatok tovább és kiderül!

Kisújbánya, Szent Márton tiszteletére épült kápolna (Fotó: Nagy Zita)

Kisújbányának van egy csodaszép kápolnája, amely Szent Márton tiszteletére épült 1794-ben. A településről egy hosszú túra vezet egészen Szombathelyig, azaz Savariaig, ahol Szent Márton született a Római Birodalom idején Kr. után 316-ban vagy 317-ben. Az Európa Tanács 2005-ben pedig a Szombathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvánította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa.

Szent Márton a Római Birodalom katonái közül, nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a szegények és a betegek iránti részvételével tűnt ki. Amiens városkapujánál egy didergő koldusnak adta köpenye felét. Álmában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására Márton kereszténnyé vált, elhagyta a katonai pályát és térítővé vált. Később a franciaországi Poitiers-ben kolostort alapított. 371-ben a toursi keresztény közösség püspöknek választotta. A tisztség elől a baromfi ólba próbált elbújni, azonban a libák gágogásukkal elárulták. Ezért lett Mártonnak a jelképe a liba. Püspökként, emberszeretet, jósága és kiváló szónoki képessége nagyon népszerűvé tették. Márton Candes-ban halt meg 397-ben. A Frank királyok és Gallia védőszentje lett és az egész keresztény világon elterjedt tisztelete. Európában több mint 3000 település és templom viseli a nevét.

Márton-napi liba lakoma (Fotó: innen)

A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ám akkoriban ez nem annyira a püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Napjainkban Márton-napra mindenütt liba dukál, s egyre több étterem rendez ilyenkor egész liba-heteket.

Ti készítetek libát Márton-nap alkalmából? Tartjátok ezt az egész Európában népszerű hagyományt?