2010. szeptember 24., péntek

Japán kulináris kirándulás

2010. október 2-án délelőtt és délután is lesz Japán házi konyha kurzusunk, melyen bepillantást nyerhetsz egy japán család menüjébe, a japán étkezési kultúrába és megismerkedhetsz a szigetország meglepően változatos és sokszínű ételeivel... a sushin túl. A kurzus fő témája pedig ez lesz: "Vajon milyen ételt visznek a japánok magukkal az őszi piknikre?"

Chef Maki egy olyan családba született, ahol mindenki nagyon szeret főzni és különleges ételeket kipróbálni. Szülei igazi gourmet-k. Maki már gyerekkorában beállt az édesanyja mellé tanulni, aki szintén tartott főzőtanfolyamokat, így sok olyan házias étel van a tarsolyában, amelyek ritkaságnak számítanak Magyarországon.

Íme a menü:
1. Onigiri - 3 fajta fog készülni (grillezett onigiri zöldhagymával, misoval; onigiri grillezett lazaccal töltve; onigiri umeboshival (japán szilva ecet) és shisoval)
2. Miso leves - gyökérzöldség miso leves
3. Zöldbab és szezám
4. Tamagoyaki - japán omlett darált csirkehússal
5. Sütőtök tempura
6. Meglepetés édesség

Az onigirit másnéven omusubinak is hívják vagy rizslabdának és egy tradicionális japán étel, amely fehér rizsből készül és háromszög vagy ovális formára gyúrják, külsejét pedig tengeri moszattal vonják be. Az onigiri megtölthető savanyított ume-val, sós lazaccal vagy bármilyen sós vagy savanyú összetevővel. Japánban nagy népszerűségnek örvend ez az étel, külön üzletek/éttermek specializálódnak rá.




A miso leves szintén tradicionális étel Japánban, az étkezések szerves része és nagyon egészséges. Alapját a dashi alaplé adja. A levesnek több változata van, az összetevők függnek a regionalitástól.

A tamagoyaki a japán omlett, amely tojásból, rántotta szerűen elkészített felgöngyölített, rétegezett étel. Édes és sós változatban is készítik, reggelire is fogyasztják, valamint szusik feltéteként is használják.

Van még néhány helyünk az órákra! Jelentkezzetek, hogy megismerkedhessetek Japán egzotikus ízvilágával!


2010. szeptember 20., hétfő

Új vegetáriánus menü

Chef Maki összeállította a szeptember 23-i Új vegetáriánus óra menüjét. Tex-Mex ételeket fognak készíteni a cheftanoncok Makival közösen.   A Tex-Mex kifejezés az Egyesült Államokból indult el  néhány száz éve és konkrétan Texas és Mexikó kezdőbetűiből állt össze. A texasi, dél-nyugat amerikai és a mexikói konyha keveredéséből alakult ki és igen nagy népszerűségnek örvend azon a környéken. Maki azért is ismeri nagyon jól ezt a konyhát, mert az első diplomáját Texasban szerezte, így jó néhány évet eltöltött az USA-nak ezen a részén.

Forrás: sabarandgrill.com

Íme a menü:
1. Vegán kukorica krémleves korianderrel és tortilla chips-szel
2. Sajtos polenta tamale
3. Vegán fajita saját készítésű teljeskiörlésű tortillával
4. Tofu tejföl
5. Avokádó és füge salsa
6. Rizs és bab
7. Mexikói csokoládé fagylalt (tartalmaz tejterméket és tojást)

A menüből talán a tamale lehet ismeretlen, ami egy tradicionális latin-amerikai étel, masa-ból (keményítőben gazdag kukorica alapú tészta) készül, amit megpárolnak vagy megfőznek egy levélbe csomagolva. A csomagolást az étel elfogyasztása előtt el kell távolítani. A tamale megtölthető hússal, sajttal, zöldségekkel és chilivel a szezonalitást figyelembe véve. 

Van még néhány helyünk, jelentkezzetek, hogy le ne maradjatok erről a fantasztikus menüről!


2010. szeptember 2., csütörtök

Őszi nyílt nap a Makifoodnál

A korábbi időszakokhoz hasonlóan idén ősszel is megtartja nyílt napját a Makifood főzőiskola.

Forrás: hu.wikipedia.org

Látogass el te is hozzánk 2010. szeptember 16-án csütörtökön 17 vagy 18 órakor kezdődő ingyenes nyílt napunkra, ahol finom frissítők mellett kérdezhetsz Chef Makitól és megismerkedhetsz az őszi szemeszter részletes programjával. Akciónk keretében ha bármelyik óránkra regisztrálsz a nyílt napon, 10% kedvezményt kapsz. Helyszíni regisztráció esetén csak készpénzes fizetés lehetséges.


Említettük már, hogy az iskola őszi újdonsága, hogy Chef Maki, Bereznay Tamás (a Kárpátia Étterem konyhafőnöke és a Köztársasági Elnök szakácsa) és Raj Ráchel összeállt és egy három alkalmas bérlettel szeretnék meglepni a gasztronómia iránt érdeklődő ínyenceket. Az, aki a helyszínen regisztrál majd bérleteink valamelyikére, megkapja a 2010. szeptember 20-ig érvényes akciónk 15%-os kedvezményét. Helyszíni regisztráció esetén csak készpénzes fizetés lehetséges.

Kérjük, hogy részvételi szándékodat a nyílt napon egy regisztrációval erősítsd meg az alábbi linken: itt


2010. szeptember 1., szerda

Az étel története

Érdekes videóra bukkantunk az Interneten. A USC Canada nevű szervezet összeállított egy 6 perces kis filmet arról, amely bemutatja, napjainkban honnan származnak élelmiszereink, mi történt/történik a farmerekkel, termelőkkel, hogyan változtak meg a zöldségek, gyümölcsök a génmódosításnak köszönhetően. Ez a videó jó arra, hogy elgondolkozzunk újra, hol, kitől vásároljunk, mit tegyünk az asztalra a gyerekeink, családunk elé. Részesítsük előnyben a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, a helyi termelőket, farmereket, a biogazdákat és a fair trade kereskedelem képviselőit.

A videó megtekinthető angol nyelven magyar felirattal.