2010. április 28., szerda

Megszületett Chef Maki babája

Április 23-án a reggeli órákban megszületett Maki kisfia, Ezra. Köszönet és hála Dr. Geréb Áginak, hogy mindvégig Maki mellett állt és segített!

A Főzőiskola tekintetében a következő néhány hét pihenéssel telik majd. Júniusban új vendégtanáraink tartanak kurzusokat, ősztől pedig újra teljes gázzal pörög majd a főzősuli. Természetesen Maki is fog órákat adni, ugyanakkor törekszünk egy szakmailag kiváló oktatói csapat felépítésére.  Készülünk több újdonsággal is, aminek biztos örülni fogtok, de a részleteket csak a szeptemberi nyitónapunkon áruljak majd el.

Addig is olvassátok Chef Maki receptjeit és rovatát a Nők Lapja Konyha, a Blikk Nők Konyha hasábjain és a weben a pink.hu női portálon.

Happy cooking!



2010. április 20., kedd

Babavárás

Egyre fokozódó izgalommal várjuk, mikor érkezik meg végre Makiék babája. Rengeteg érdeklődő telefonhívást, e-mailt kapunk, de egyelőre a baba még várat magára. :)

Időközben Maki mamája is megérkezett Japánból, hogy segítsen a sok-sok tennivalóban és hogy persze finomabbnál finomabb ételekkel kényeztesse Makit és alkalomadtán a Makifood kis csapatát is.


Ma is Ő volt az ebédfelelősünk. A menüből természetesen nem hiányzott a miso leves és a párolt rizs sem, melléjük pedig tengeri algás uborkasaláta, bonito pehely és vékonyra szeletelt sült sertéshús járt sok gyömbérrel és zöldséggel.



Persze Maki az örömteli várakozás közben is részt vesz olykor a közös munkában. Recepteket tökéletesítünk, ételeket fotózunk és készülődünk júniusi tanfolyamújdonságainkra, amelyekről bővebben is olvashattok weboldalunkon.


2010. április 12., hétfő

Újra kínai gyógyító konyha a Makifoodnál

Kedves Chef tanoncaink!

Júniusban újra Kínai gyógyító konyha tanfolyamunk indul,  teljesen új nyári menüvel. Oktatónk, Balázs ezúttal is sokat mesél majd a kínai gyógyító ételek hatásáról, az öt elemhez tartozó különböző ízekről és ételekről.

Napjainkban egyre nagyobb szükség van arra, hogy ismerjük és értékeljük mindennapi ételeink gyógyerejét és azokat a főzési technikákat, amelyekkel egészségesebbé válhatunk mind testileg, mind lelkileg. Az öt elem tana szerint minden egyes elemhez - Föld, Víz, Tűz, Fém és Fa - tartozik egy-egy íz (sós, édes, savanyú, keserű vagy csípős) és egy vagy több testben futó energiapálya. Így sok minden leszűrhető abból szervezeted működését illetően is, hogy mit jelent, ha éppen sós vagy édes ízt kívánsz gyakrabban.

Ügyelnünk kell arra, hogy a különböző ízek aránya harmonikus legyen mindennapi táplálkozásunkban, így energiapályáink hatékonyan működnek majd és szervezetünk működése is kiegyensúlyozott lesz. A különböző főzési technikákkal megismerkedve egy-egy receptet otthon többféle módon is elkészíthetünk majd, így különböző gyógyhatást érhetünk el velük.


A kurzus tervezett menüje:

1. San Choy Bau - wokban sült zöldségek salátalevélbe töltve
2. Csípős savanyú tésztaleves
3. Zöld curry burgonyával, padlizsánnal idényzöldséggel
4. Kínai pirított rizs dióval
5. Párolt bok choy
6. Karamellizált idény gyümölcs borban párolva- datolyás kesudió habbal

A tanfolyamra a következő linkre kattintva lehet regisztrálni: A kínai gyógyító konyha, június 17. csütörtök 18:00


2010. április 6., kedd

Itt a medvehagyma szezon!

A szokásosnál kicsit később ugyan, de végre újra a piacokon a medvehagyma. A Blikk Nők Konyha magazin kérésére következő számukhoz  Maki rovatában medvehagymás recepteket találhattok majd. A fogásokat a múlt héten el is készítettük a fotózáshoz, ami sokszor nem is olyan egyszerű feladat. Nagyon sokat számít, hogy milyen napszakban fotózunk, milyen színű a tányér és a háttér, de legtöbbet a fényviszonyokkal bajlódunk, persze erre is vannak trükkök :


Ha szeretnéd bővíteni a medvehagyma recept repertoárod,  keresd Maki receptjeit jövő hónapban a Blikk Nők Konyha magazinban.

 "Arancini" medvehagymával


2010. április 2., péntek

Húsvétra készülve

Egy kis útravaló a húsvéti nagy bevásárláshoz azoknak, akik még nem szerezték be a kötelező húsvéti sonka és tojás adagot. Ha már túl vagy az ünnepi beszerzőkörúton, akkor is érdemes megnézned a linkeket, mert ha húsvéti sonkát nem is, de tojást a mindennapokban is gyakran eszünk, de több szempontból sem mindegy, hogy milyet...

Tojásteszt 20 féle tojással, fogyasztó- és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve a Tudatos Vásárló weblapján.

...és egy rövid videó különböző magyar sonkák készítéséről, minőségéről, összetételéről: itt.