2010. március 31., szerda

Sushi készítés otthon, lépésről lépésre

Rengetegen próbálták már rávenni Makit, hogy tartson sushi órát a Makifoodnál, de ő fontosabbak érezte, hogy más, legalább annyira népszerű japán ételekkel is megismertesse tanoncait, amelyek egyszerűek, gyorsak, akár hétköznap esti vacsorához is könnyen elkészíthetőek.

Ha azonban a Makifoodnál tanult házi japán ételek mellett a sushi készítést is szeretnéd gyakorolni, a Nők Lapja Konyha áprilisi számában Maki lépésről lépésre megmutatja neked, hogyan készíts saját sushi tekercset otthon. Az útmutató mellett olvashatsz arról is, hogy hogyan szokás fogyasztani a sushit, mivel tálalják a kis tekercseket és milyen alapvető lépéseket kell betartanod az otthoni sushi tekerésnél, hogy a kis sushik a lehető legjobban sikerüljenek.

Nagyon fontos például, hogy a gondosan, többször átmosott, megfelelő módon megfőzött rizst ízesítés közben legyezővel legyezd...


...és hogy a kész sushi tekercset nagyon éles, nedves késsel szeleteld fel...


...íme a végeredmény:


További tippeket és  sushi recepteket a magazin következő számában találsz április 6-tól az újságárusoknál.


2010. március 22., hétfő

Treehuger Dan's Fair Trade Store - új Fair Trade üzlet a Sütő utcában

Nincs könnyű dolga az embernek, ha otthoni háztartásában Fair Trade termékeket szeretne használni. Több üzletet sorra végigjárva beszerezhetőek ugyan, de eddig hiányzott a városból egy olyan hely, ahol széles választékban, mindent egy helyen meg lehetne vásárolni.

Nemrégiben nyílt új próbálkozásként Treehugger Dan Fair Trade üzlete, ahol a méltányos kereskedelemből származó termékek mellett rengeteg organikus élelmiszert is találhatunk.Fair Trade kávék, teák, kakaók, csokoládék és nem utolsó sorban fűszerek sorából válogathat az ide látogató.Utóbbiaknak mi itt a Makifoodnál különösen örülünk, mivel rengetegféle fűszert használunk főzőtanfolyamainkon. Eheti tanfolyamainkhoz Fair Trade kardamomot, karobot, bourbon vaníliát és a római köményt fogunk használni.

De miért is fontos, hogy egy termék méltányos kereskedelemből származzon? A méltányos kereskedelem azt jelenti, hogy a kereskedelmi partnerkapcsolatok nem kizsákmányoláson, hanem kölcsönös tiszteleten alapulnak, az árak a termelők munkájával arányosan vannak kialakítva, valamint a termékeket környezeti szempontból fenntartható módon állítják elő, optimálisan megőrizve a természeti erőforrásokat. Mindezek az elvek Chef Maki és a Makifood számára is nagyon fontosak.

Ha szeretnéd végigböngészni Treehugger Dan Fair Trade üzletének választékát, látogasd meg Őt az V. kerület Sütő utca 2-ben, ahol  FT élelmiszerek mellett kozmetikumokból , kézműves termékekből, de akár táskákból is válogathatsz.




2010. március 8., hétfő

Rövid szünet

Kedves Chef tanoncaink!

Mint már valószínűleg a legtöbben értesültetek róla, Chef Maki áprilisra babát vár, ezért múlt szombati Új vegetáriánus tanfolyamunkkal néhány hónapra hivatalosan is lezártuk a Maki által tartott tanfolyamokat és kismama szabadságra küldtük Őt. :) Míg Maki babázik, addig sem áll meg az élet a Makifoodnál, sőt! Március végére igazi újdonsággal készülünk, ekkor mutatkozik be a Makifoodhoz nemrég csatlakozott oktatónk, Poór Balázs. Balázs képzett séf, több évtizede dolgozik szakácsként, mindemellett a  Central European Traditional Chinese Medicine Association tagja, szakterülete a kínai és európai gyógyító konyha.

Március 25-én , csütörtökön este 6-9-ig A kínai gyógyító konyha címmel tart nálunk tanfolyamot. A kurzus keretében az öt elem tanára és a kínai gyógyító konyhára alapozva olyan izgalmas receptekkel ismerkedhettek meg, amelyek segítségével megőrizhetjük testünk és lelkünk harmóniáját.

A tanfolyam tervezett menüje:
  • Szecsuani zöldséges rétes balzsamos-juharszirupos mártással
  • Póréhagymás sárgarépa krémleves metélőhagymával
  • Erdei gombás sült tészta szójaszósszal
  • Tavaszi saláta mungóbabcsírával, rizsecettel
  • Vaníliás–kardamomos gyümölcsrizs, karobos csoki mártással
A kurzusra a következő linkre kattintva lehet regisztrálni: itt

Maki sem tűnik el teljesen erre a néhány hónapra. Ha továbbra is szeretnétek tőle tanulni, áprilistól havi rendszerességgel olvashatjátok receptjeit a Blikk Nők Konyha és a Nők Lapja Konyha magazinokban, valamint kéthetente a pink.hu weboldal gasztro rovatában. Facebook rajongói oldalunkon pedig hasznos tippekkel, tanácsokkal és gasztronómiához kapcsolódó újdonságokkal, érdekességekkel jelentkezünk időről időre.


2010. március 3., szerda

Tényleg nem mindegy, hogy milyen késsel szeleteljük a zöldséget?

Nem bizony. Chef Makit az Index szerkesztősége hívta meg, hogy a Késportál tagjainak 13 különböző típusú kését tesztelje és válassza ki a három konyhai használatra legmegfelelőbbet. A késtesztről bővebben is olvashattok, valamint a próba közben készült videót is megnézhetitek itt.