2010. február 22., hétfő

A mai Húsmentes Hétfőnk

Hétfőnként, amikor a Makifood csapata összeül, hogy minden aktuális történést, ötletet, felmerülő témát megbeszéljen, általában Maki készíti az ebédet (amennyire csak lehet, ezt a napot megtartjuk hús nélküli napnak - www.meatlessmonday.org).

Ezen a hétfőn mi voltunk azok, akikre főztek, új vendégtanárunk, Poór Balázs menüjét kóstolhattuk végig. Balázs shiitake gombával, spenóttal és sok-sok zöldséggel készített nekünk nyolckincs levest, vegetáriánus változatban. A levest metélőhagymás, köménymagos káposztasaláta követte, amihez nepáli zöldségcurryt és főtt kölest ettünk. Bár a betervezett aszalt gyümölcsös kenyérpudingra már nem maradt időnk, mindannyian nagyon elégedettek voltunk a többfogásos hétfői húsmentes ebéddel.

Nyolckincs leves shiitake gombával

Nepáli zöldségcurry kölessel, káposztasalátával

Balázs frissen csatlakozott a Makifood tanári gárdájához. Főzés terén a fúziós konyha híve, ötvözi különböző népek konyhatechnológiáját, alapanyagait, a vegetáriánus és vegán elvekkel. Sokat foglalkozik gyógyító táplálkozással, szakterülete a kínai táplálkozásterápia. A Makifoodnál oktatóként március végén debütál majd hivatalosan is, a vele tervezett tanfolyamokról részletesen is hírt adunk majd blogunkon.

2010. február 15., hétfő

Interjú a Fotel Magazin számára

Chef Makit ma délután Jókuti András interjúvolta meg a Fotel Magazin gasztro rovatának áprilisi számához. Makival gyerekkoráról, egyetemi éveiről és a szakács pálya felé vezető útról beszélgettek, sokat mesélt éttermi szakácsként szerzett tapasztalatairól, a manhattani Megu és Craft éttermekhez kötődő élményeiről. A magazin számára Maki ázsiai gyorsételeket készített.

A fogások:
Pa Jun-Koreai palacsinták újhagymával, friss gyömbérrel és chilivel. A palacsintákat shoyu, rizsecet, chili és szezámolaj keverékéből készült szósszal párosíthatjuk.
Rák tamarind pácban, salátalevélbe tekerve, friss korianderrel tálalva. Rák helyett csíkokra vágott tofu is marinálható a tamarinddal kevert pácban, így vegetáriánusok is gazdagíthatják repertoárjukat egy izgalmas ázsiai gyorsétellel.


2010. február 9., kedd

A nagy késteszt

Chef Maki múlt héten az Index stúdiójában járt, ahol a Késportál nevű internetes fórum tagjainak kedvenc késeit kellett tesztelnie. A közösség tagjai igazi fanatikus késgyűjtők, így a  legkülönfélébb típusú kések képezték a  felhozatalt, a vadásztőrtől a kerámia élű késig...

Nem volt éppen egyszerű szakács szemmel kiválasztani a 3 legjobb kést  a 12 célszerszámból (mint ahogyan vadászkéssel répát szeletelni sem)... de végül Maki megbirkózott a feladattal.

A kerámia élű kés igazi kellemes csalódás volt, egyetlen hátránya, hogy mivel fehér kerámiából készül,  a fehér zöldségek, gyümölcsök szeletelése nehézkes lehet vele. Ennek ellenére a kés elnyerte a második helyet Maki rangsorolása alapján.

Maki alaposan szemügyre vesz minden kést...

Mérlegel...

Tesztel...

...és íme a két első helyezett holtversenyben

2010. február 8., hétfő

Fügés biscotti

Egyik kedves chef tanoncunk, Zizi kérésére íme a nyílt napunkon kínált fügés biscotti receptje:

Fügés biscotti

Hozzávalók:

- 2,5 csésze bio finomliszt
- 1 csésze rapadura (finomítatlan nádcukor)
- fél csésze vaj
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csésze aszalt füge
- 3 nagyobb házi tojás
- 1 citrom héja

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Keverd össze a tojást, a rapadurát és a citromhéjat. Add hozzá a lisztet, és kezdd el gyúrni a tésztát. Ezután add hozzá a vajat is és gyúrd tovább. Vágd durvára a fügét és keverd a tésztához. Formálj nagyobb hasábokat belőle és tedd a sütőbe 5-10 percre. Hagyd kihűlni, majd szeleteld fel ujjnyi vastag csíkokra és tedd vissza még 5 percre a sütőbe. Füge helyett használhatsz durvára vágott mandulát, aszalt vörösáfonyát, vagy akár a kettőt együtt is. 

A legfinomabb forralt borral kínálva, így igazi téli vendégváró csemege is lehet belőle. Forrald fel a bort  fűszerekkel (fahéjrúd, csillagánizs, édeskömény mag)  és öntsd kis poharakba. Tégy minden pohár tetejére egy biscottit, és mártogasd a forralt borba.

2010. február 1., hétfő

Lurkók a konyhában!

Február 7-én, vasárnap délelőtt 10 órakor ismét gyerektanfolyam lesz a Makifoodnál. Decemberben már megtanulhatták apró chef tanoncaink, hogyan készítsenek vegán gyömbéres mézeskalácsot,  lekvár pöttyös kekszeket és karobos muffionkat vanília borítással.

Ez alkalommal szintén vegán recepteknél maradunk. A tanfolyamon résztvevő lurkók saját készítésű vegán tésztát gyúrnak és nyújtanak majd, amit együtt meg is főzünk és az általuk készített szósszal tálalunk. A tésztához teljes kiőrlésű lisztet használunk, a tojást pedig kihagyjuk belőle.



A gyerektanfolyamról bővebben olvashatsz és akár regisztrálhatsz is rá a következő linken.