2010. október 22., péntek

Chanpulah Okinawa stílusban

Előző bejegyzésünkben írtunk a keserű dinnyéről. Ezen különleges zöldség felhasználásához Maki bemutat nektek egy receptet. Gyorsan elkészíthető, különleges, finom ételt varázsolhattok az asztalra.

Chanpulah

Hozzávalók:
- 1 nagyobb keserű dinnye, magok eltávolítva, belseje vékonyan felvágva
- 1 csomag (5 g) aprított bonito pehely*
- 1 csomag kemény tofu
- 1 evőkanál szezámolaj
- só, bors
- 2 teáskanál vodka
- 1 teáskanál shoyu (szójaszósz)

Áztassuk a vékonyra szeletelt keserű dinnyét sós vízben 30 percig, majd szűrjük le, tegyük a szeleteket konyhai papírtörlőre és óvatosan töröljük szárazra. Tekerjük a tofut egy konyharuhába, majd helyezzünk rá egy nehéz lábast (vagy bármilyen más nehezéket) és hagyjuk így 30 percig. A nehezék kipréseli a felesleges nedvességet a tofuból, a konyharuha pedig felszívja.

Törjük a tofut harapásnyi méretű darabokra. Hevítsük fel a szezámolajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a keserű dinnye szeleteket. Közben sózzuk, borsozzuk és addig dinszteljük, amíg megpuhulnak. Adjuk hozzá a tofu darabokat és pirítsuk még egy-két percig, folyamatosan kevergetve. Öntsük rá a vodkát, a szójaszószt és keverjük meg gyorsan. Zárjuk el alatta a tűzhelyet, keverjük hozzá a bonito pelyhet, fűszerezzük még sóval, borssal, ha szükséges. Tálaláskor locsoljuk meg egy kevés pirított szezámolajjal.


* A szárított bonito pehely katsuobushiként ismert a japán konyhában. A pelyhek szárított, füstölt bonito halból (a tonhal egyik fajtája) készülnek. A pelyhek állaga hasonlít a faforgácsra. A pehelyből katsuobushi-dashit készítenek, amely az egyik legkedveltebb dashi (alaplé) fajta Japánban a miso levesek készítéséhez. A bonito pelyheket onigirik megtöltésére is használhatjuk, amelyekről már egy korábbi bejegyzésünkben írtunk.


Nincsenek megjegyzések: