2009. december 21., hétfő

Halászlé másképp

Kedves Chef tanoncaink!

Chef Maki és a Makifood nevében szeretnénk mindenkinek Nagyon Szép Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánni. Köszönjük támogatásotokat és részvételeteket a Makifood tanfolyamain és külön köszönet azoknak a diákjainknak, akik jótékonysági akciónk keretében a TopHáz támogatására szervezett januári Alap késtechnika tanfolyamra regisztráltak. Chef Maki karácsonyi ajándékaként fogadjátok szeretettel portugál halászlé receptünket. Ha eddig fejtörést okozott volna, hogy milyen újdonsággal lepd meg családod a megszokott halászlé helyett, próbáld ki lazaccal és tenger gyümölcseivel gazdagitott levesünket.

Portugál halászlé kapribogyóval és fokhagymás pirítóssal

Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy fej hagyma felszeletelve
- 1 póréhagyma felszeletelve
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- friss kakukkfű
- 4 evőkanál friss petrezselyem
- 1-2 babérlevél
- 2 doboz konzervparadicsom felvágva
- fél üveg száraz fehérbor
- 7 dl zöldséglevesalap
- 250-300 gramm friss garnélarák (helyettesíthető vegyes, fagyasztott tenger gyümölcseivel)
- 300-400 gramm lazacfilé, bőr nélkül, nagyobb darabokra szeletelve
- 2-3 evőkanál kapribogyó
- só és bors

Olvasszuk fel egy lábosban a vajat, majd dinszteljük meg rajta a hagymát és a póréhagymát. Adjuk hozzájuk a fokhagymát, a fűszernövényeket és főzzük őket egy percig. Öntsük hozzájuk a paradicsomot, a levesalapot és a bort, forraljuk fel őket együtt. Vegyük a lángot takarékra, fedjük le a lábost és lassan főzzük további 15 percig. Tegyük a levesbe a garnélarákokat és lefedve főzzük őket addig, míg átmelegszenek. Ezután  adjuk hozzá a lazacdarabokat és főzzük őket további 5 percig fedő nélkül. Fontos, hogy a haldarabok megpuhuljanak, de ne főzzük szét teljesen. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a kapribogyót. Tálaljuk fokhagymás pirítóssal.
Vigyázz, hogy ne főzd túl a rákot (tengeri herkentyűket), mert kemények és rágósak lesznek. A lazacdarabokat óvatosan és keveset keverd, mert hamar szétesnek.

Jó főzőcskézést és karácsonyi készülődést kíván:

* Chef Maki és a Makifood csapata *

2009. december 14., hétfő

Nők Lapja Konyha karácsonyi vacsora

December 7-én a Nők Lapja Konyha stábja a Makifoodnál ünnepelte a karácsony közeledtét. Maki ázsiai gyorsételekkel készült, a tálalt menü a következő fogásokat tartalmazta:

Pa-Jun: koreai palacsinták újhagymával
Gőzölt húsgombócok édes rizs köpenyben
Rák tamarind pácban, salátaágyon, friss mangóval
Currys csirkemájpástétom gránátalmasziruppal
Misos diópástétom házi kenyérrel
Csirke satay mogyorós-kókusztejes szósszal
Nyári tekercsek csirkével, friss zöldségekkel
Zöld teás piskótatekercs

A harapnivalókhoz Miklós Csabi kézműves borait kóstolgatták a vendégek, a borok remekül kiegészítették a Maki által összeállított, változatosan fűszerezett és izgalmas menüt.




A vacsora interaktív részeként a résztevők a nyári tekercset maguk készíthették el, akár csirkés, akár vegetáriánus változatban. Senkit sem engedtünk haza anélkül, hogy legalább egy tekercset ne állított volna össze. :) A tekercs alapja rizspapír, amit vízben felpuhítunk, majd julienne-re vágott zöldségekkel (sárgarépa, pritaminpaprika, uborka, újhagyma), friss korianderrel és akár csirkehússal is tölthetünk. A kész tekercs feketebab szószba mártogatva a legfnomabb.

A magazin csapatának tagjai között olyan népszerű szakácsok/gasztrobloggerek is ellátogattak hozzánk, mint Bereznay Tamás, Lajos Mari, Mautner Zsófi és Vrábel Kriszta, így a falatozás mellett egy kis szakmai tapasztalatcserére is volt lehetőség a Makifoodnál.

2009. december 7., hétfő

Évvégi tanfolyamok

Kedves Chef  tanoncaink!

Ünnepi lakoma és Lurkók a konyhában tanfolyamainkkal búcsúztattuk el a Makifood őszi/téli szemeszterét.

Maki elmondja, hogy mit fog főzni a csapat

Cékla, endívia és citrus saláta

Karácsonyi menünk közel-keleti fogásokat tartalmazott, apró szakácsainkkal pedig egészséges sütiket sütöttünk Mikulás napján, ennél szebben el sem képzelhettük volna  téli félévünk zárását. Kis chefjeink lelkesen fogtak neki a sütögetésnek, gyönyörű vegán gyömbéres mézeskalácsok, lekvárpöttyös sütik és vaníliakrémes karobos muffinok kerültek a tanfolyam végén a tányérokra.

 



A Makifood csapata is lelkesen készül  az ünnepekre, ám eközben  tavaszi szemeszterünk szervezésével sem állunk meg, weboldalunkon  a jelentkezés menüpont alatt már megtalálod legújabb tanfolyamainkat.

Reméljük, hogy január 22-ei nyílt napunkon és a Makifood tavaszi kurzusain újra találkozunk veletek, addig is mindenkinek  Szép Karácsonyt és Nagyon Boldog Új Évet kívánunk:

* Chef Maki és a Makifood csapata *