2009. szeptember 28., hétfő

Szeptember végi kurzusaink


Kedves Chef tanoncaink!

A Makifood szeptember végi tanfolyamain bepillantást nyerhettetek az igazi japán házi konyha rejtelmeibe és a japán étkezési kultúra alapjaiba, valamint megismerkedhettetek néhány igazán izgalmas, új vegetáriánus recepttel a francia konyha jegyében.

Egy kis ízelítő a tanfolyamok menüjéből:

Ismerkedés az igazi japán házi konyhával
* Chawan mushi - Gőzölt tojássodó csészékben
* Agedashi tofu - Sült tofu gyömbérrel
* Kabocha no misoshiru - Miso leves sütőtökkel
* Hakusai no asazuke - Kínai kel saláta gyors savanyítással
* Hijiki gohan - Főtt rizs hijikivel

Új Vegetáriánus
* Soupe au pistou - Pistou leves
* Céklasaláta friss tárkonnyal és kecskesajttal
* Galette rókagombaraguval
* Fehérborban és vajban párolt újhagyma
* Diótorta

Ha lemaradtál a tanfolyamról, de megtetszett a menü, próbáld ki a párolt újhagyma receptjét, kitűnő köret egy-egy könnyebb főétel mellé.

Újhagyma fehérborban és vajban párolva

Hozzávalók:
6-8 zöldhagyma, megtisztítva, a gyökere eltávolítva
1 csésze száraz fehérbor
1/2 csésze víz
2 evőkanál vaj
só és bors

Olvassz fel két evőkanál vajat egy serpenyőben. Helyezd bele a hagymákat és párold őket, míg enyhén megbarnulnak. Add hozzájuk a bort, a vizet, sózd és borsozd picit. Amikor a főzőlé felforr, vedd lejjeb a lángot és főzd alacson lángon tovább a hagymákat, míg teljesen puhák lesznek. Adj még egy evőkanál vajat hozzájuk tálalás előtt.

2009. szeptember 21., hétfő

Ismerkedés a makrobiotikus konyhával


A makrobiotikus filozofián alapulva újra főzőtanfolyam indul azoknak, akik a makrobiotika iránt érdeklődnek, vagy szeretnék ezt a folozofiát a mindennapi étkezéseikbe is beépíteni.

A tanfolyam időpontja: 2009. szeptember 26. csütörtök, délután 16-19-ig.

A kurzus tervezett menüje:
* gyömbéres sárgarépaleves
* hijiki barnarizzsel
* pácolt zöldségek citromos shoyuban
* grillezett zeller fűszeres mogyorószósszal
* serpenyőben sült tofu reszelt alma-ponzuval
* párolt zöldségek krémes szezám- és fehérmiso szószban

Jelentkezés és regisztráció a Makifood weblapján, érdeklődni pedig a makifood@gmail.com címen lehet.

2009. szeptember 14., hétfő

Őszi szemeszterünk elindult

Rotyog a zöldségleves alap

A Makifood főzőiskola őszi szemesztere elindult. Köszönjük minden korábbi és új cheftanoncunk és érdeklődőnk részvételét pénteki nyílt napunkon. Hagyományainkhoz híven ezt a félévet is késtechnika tanfolyammal kezdtük, diákjaink pedig a megfelelő szeletelési technikák elsajátítása közben felavatták új, tágas, két új pulttal felszerelt konyhánkat.

Ha a frissen megtanult kestechnikákat gyakorolnád otthon, de nem tudod, mit kezdj a felszeletet zöldséghalommal, készíts egy jó nagy lábas zöldségleves alapot, amit rengeteg étel alapjaként felhasználhatsz, vagy lefagyasztva akár a közelgő hosszú, téli estéken is elővehetsz majd.

A leveshez alapvetően mirepoix-t es bouquet de garni-t, s persze vizet kell használnod. A mirepoix a zeller, vöröshagyma és sárgarépa kombinációja, amelyet általában a következő arányban használnak fel: 2 rész vöröshagyma, 1 rész zeller, 1 rész sárgarépa.

A bouquet de garni-val fűszerezheted a levesalapot, ami kis összekötözött zöldfűszercsokrot jelent, és bár nincs szigorúan meghatározott listája a csokrot alkotó összetevőknek, általában petrezselyemből, babérlevélből, kakukkfűből és feketeborsból áll. A fűszercsokrot a főzés elején helyezzük a levesalapba, majd a végén eltávolítjuk.

A fotón a Maki által felhasznált zöldségekből készült levesalapot láthatod. Tipp. Kattints a képre, hogy jobban lásd mi van a lábasban.